Gorila Jenny ze zoo v Dallasu zemřela

12. září 2008

Jenny byla nejstarší gorilou žijící v zajetí. V zoologické zahradě v americkém Dallasu oslavila ještě v květnu ve zdraví své unikátní 55. narozeniny a pochutnávala si na ovocném dortu.

Ve čtvrtek 4. září Jenny bohužel zemřela, byl jí diagnostikován tumor na žaludku. V posledních dnech už přestala jíst a pít a testy potvrdily, že nádorové onemocnění je nevyléčitelné. Mohla sice teoreticky žít o něco déle, ale její ošetřovatelé se rozhodli pro eutanazii, aby jí uchránili před zdlouhavým a bolestivým umíráním.
V dallaské zoo prožila Jenny většinu svého života a patřila k tamním nejmilovanějším obyvatelům. Jenny se narodila ve středozápadní Africe v roce 1953. První čtyři roky svého života prožila na Kapverdských ostrovech, pak se v roce 1957 dostala do texaského Dallasu. Za svůj dlouhý život porodila jen jednoho potomka. V roce 1965 přivedla na svět samičku Vicki, která se v pěti letech odstěhovala do zoo v kanadském Calgary. Ošetřovatelé netuší, proč už potom Jenny nikdy nebyla březí.

Jenny byla svéhlavá, dělala si vše po svém a určovala si pravidla života v pavilonu. Pokud se jí některý den nechtělo do výběhu, zkrátka nešla. Nenechala se nikým komandovat. Někdy se nešla předvést návštěvníkům zoo a lenošila pod svým oblíbeným fíkovníkem. I ve vysokém věku byla čilá, a ráda se účastnila zdejšího "enrichmentu", v jehož rámci hledala semena a cereálie v dřevité vlně a pilinách. Díky svému věku byla také začleněna do výzkumu menopauzy u goril.

Ještě v létě měli všichni za to, že se těší dobrému zdraví. K běžné stravě dostávala jen vitamínové přípravky a chondroprotektiva. Až v posledních dnech přestala normálně jíst a jevila známky žaludečních potíží. Po několika dnech bylo zjevné, že je dehydrovaná. Ošetřovatelé se ji samozřejmě snažili přimět k napití, když se však její potíže jen zhoršovaly, bylo provedeno endoskopické vyšetření trávicího systému. Jak později ukázala pitva, naděje na vyléčení byly nulové, v těle již byly rozesety metastáze.

Přestože jsou všichni z nečekaného úmrtí smutní, vysoký Jennin věk je v gorilích měřítkách opravdu unikátní. Pro představu lze uvést, že na celém severoamerickém kontinentu žije v zajetí na 360 goril, ovšem jen 4 z nich se dožívají věku nad padesát let. Zoologická zahrada v Dallasu prožívá se svými gorilími svěřenci těžké období, uplynul totiž teprve měsíc od doby, kdy zde ve věku 43 let zemřel na zástavu srdce gorilí samec Herkules. A tak dnes v zdejším gorilím pavilonu zůstávají čtyři gorily - nejstarší samec Timbo (46), Jennin partner Patrick (18) a v letos nové samice Tufani (18) a Makena (9). Ošetřovatelé se obávali, jak taková dvojitá ztráta ovlivní život ve skupině, naštěstí zatím gorily nejeví známky deprese či smutku.

Dallaská zoo je domovem mnoha letitých zvířat všech možných druhů, která zde tráví zasloužilý odpočinek, a proto budou bohužel podobné smutné zprávy přicházet z této zoo ještě i v dalších letech. Loni zde například zemřela jedna z nejstarších žiraf chovaných v zajetí, Hildy, bylo jí 33 let. A zajímavostí pro ty, kteří sledují blížící se porod mláděte okapi na našich webových stránkách www.rozhlas.cz/mladepralesa, je, že v zdejší zoo žije vůbec nejstarší okapi. Jmenuje se Kamili a je jí 25 let.

Příchod a vypiplání nového mláděte je pro každou zoo mimořádná událost a velká radost, ovšem poskytnout starším zvířatům svědomitou péči a důstojné podmínky pro dožití je stejně tak důležité a pro nás lidi obohacující. A je velkým dallaským úspěchem, že se zde zvířata dožívají tak vysokého věku, který svědčí o dobré a kvalitní péči, jež je jim poskytována.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení