Goril, zvířat a přírody nemůžeš mít nikdy plný zuby!

5. červen 2008

Osobnost Petra Rajcherta je spojena s projektem Odhalení od samého počátku. Rozhovor s ním vás jistě přesvědčí, že je člověkem na svém místě. K moderování a dříve i redakční práci přistupuje totiž nejen s profesionální erudicí, ale hlavně s láskou a obdivem ke gorilám.

K moderování projektu Odhalení vedla cesta přes casting. Čím Tě tehdy připravovaná "trochu jiná reality show" oslovila?
Samotný nápad pro mě tenkrát sehrál tu největší roli. Krátce před pozváním na kamerové zkoušky jsem si sám sobě řekl, že už jsem dost starý a zkušený na to, abych dělal jenom práci, která mě bude bavit a ještě mít nějaký hlubší smysl. Odhalení je v tomto ohledu (bez jakéhokoliv přehánění či přetvářky) naprosto stoprocentní a velice si vážím toho, že se projektu mohu účastnit.

Jak vzpomínáš na spolupráci s Janou Infeldovou, s níž jsi 70 dní Odhalení moderoval?
S Janou jsem nemoderoval jenom 70 dní a práce s ní byla příjemná. Ona se teď ale začala věnovat hlavně své kapele, a tak jí přeji štěstí a úspěch!

Při práci na projektu jsi poznal hodně odborníků. Které setkání bylo pro tebe osobně nejzajímavější?
Ačkoliv sám jsem za tu dobu už "trochu poučeným laikem", velmi rád se dozvídám cokoliv nového ze světa goril a vůbec zvířat od kohokoliv, kdo je studuje. Jenom mi to stále dokazuje, jak jsou si světy zvířat a lidí strašně blízké. Ovšem oba tyto druhy k sobě navzájem přistupují úplně jinak. Někteří lidé stále totiž nechtějí pochopit, že pozice toho, kdo má VĚDOMÍ, neznamená právo na přivlastňování, zabírání, nenasytnost a sobectví atd., ale spíš zodpovědnost.

V Odhalení jsi předváděl gorilí postoje a posunky, připravoval báječné vitamínové koule... Co všechno ses naučil a musel naučit?
Při této práci jsem se naučil hlavně vnímat pražské gorily jako osobnosti, ne jenom jako zvláštní objekty za sklem.

Strávil jsi hodně času s ošetřovateli. Změnila se za tu dobu tvoje představa o této práci?
Jejich práce je velice náročná a myslím, že opravdu dobře ji nemůže dělat každý. Také za ni asi není tolik peněz, kolik by si představovali. Ovšem oni ji milují a spousta lidí jim může závidět, že dělají smysluplnou činnost, kterou si sami vybrali. Rozhodně netrpí stresem jako bohatí manažeři. Proti manažerům ale nemám vůbec nic, oni si svoji práci taky vybrali a některé z nich baví i ten jejich stres.

S Markem Ždánským při natáčení

Měl jsi naopak někdy při tak dlouhodobém projektu pocit, že už máš goril "nad hlavu"?
Goril, zvířat a přírody nemůžeš mít nikdy plný zuby! To je jako bys měla plný zuby sebe sama.

Přicházejí ti reakce od příznivců Odhalení?
Někdy ano. A když, tak většinou dobré. Děkuji za ně!

Kdo je ti z gorilí tlupy nejsympatičtější? Podařilo se ti s někým z nich navázat komunikaci?
Každý z nich je jiný a každý má své dobré i horší vlastnosti. Je to stejné, jako u lidí, takže těžko někoho vybrat. Richard je velice zodpovědný a skvělý otec i vůdce skupiny. Kijivu je dobrá matka a šikovná samička, která si umí počkat, aby se dočkala. Shinda je šikovná, vychytralá, vynalézavá, a když je zle, tak i zodpovědná, citlivá a něžná. Kamba je nejstarší, takže moudrá, hrozně hodná a milující. No a děti? Moja a Tatu jsou prostě skvělá mláďata, skoro nemá cenu něco dodávat. Jenom si říkám, že by lékaři a psychologové, např. z manželských poraden, měli v rámci terapie posílat lidi alespoň na půlroční brigády do ZOO. Tam totiž musí každému dojít, co je v životě skutečně důležité a čím si jenom sám i svému okolí přidělává starosti.

Čím tě za dva a půl roku práce na Odhalení gorily nejvíce překvapily? Čemu bychom se měly od goril naučit?
Vždycky mě znovu a znovu dokáže překvapit jejich nezlomná soudržnost, vzájemná úcta a respekt. Opět vlastnosti, které lidem trochu chybí. A pokud se budou učit třeba od goril, jsem přesvědčen, že ubude například rozvodů.

Jistě nezklamu tvoje očekávání, když poprosím na závěr o nějakou tu veselou historku z natáčení...
Veselo je při natáčení skoro vždycky, ale jenom jednou jsem měl to štěstí, že na mě sáhla Shinda, když jsem seděl blízko mříže a ohlédl se za ošetřovatelkou, se kterou jsem se o něčem bavil. Bylo to zvláštní a asi i nebezpečné, protože Shinda je jak známo podšívka, ale já jsem rád, že se teď můžu chlubit, že se mě dotkla známá a populární osobnost.

autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení