Final report z Kamerunu

15. leden 2010

"Doporučujeme akci opakovat," stálo v dopise od Raymonde Gansesové a Romea Toukama. Naši spolupracovníci z organizace Ape-Assistance poslali závěrečnou zprávu o dopadu distribuce knížek a CD gorilích pohádek po Kamerunu.

"Jak se zdá, vaše gorilí příběhy v lidech něco probudily. Dětem otevřely naprosto nový svět. Ony nikdy předtím neviděly knížku s tolik barevnými fotografiemi. Jediné, co do té doby věděly o gorilách, je to, jak chutnají. Díky vám se mohly dozvědět mnohem víc."
To, že děti v Africe nemají přístup ke kvalitním publikacím, jsem zjistila už při předposlední návštěvě Kamerunu. Knížky nejsou k sehnání a jejich cena je tak vysoká, že si ji málokdo může dovolit. Informace od Raymonde mě tedy sice potěšila, nicméně nepřekvapila. Je však dobrou devízou pro rozvinutí obdobného projektu v Kongu-Brazzaville. To, co mě však v dopise velmi zaujalo, byl výsledek spolupráce s kamerunskými rádii.

CD s gorilími příběhy obdržely čtyři stanice. Distribuci nosičů, komunikaci se zástupci rádií a zpětnou vazbu od posluchačů měl na starosti Romeo.
"Lidem se příběhy moc líbily. Nejoblíbenější gorilou se stala jak jinak než Moja."

Veřejnoprávní rozhlas CRTV

Romeo nám poslal i vyplněné dotazníky od posluchačů. Na otázku: "Změnil se nějak Váš názor na gorily po poslechu pohádek?" odpovídá Bruno Tcheutchoua.
"Ano, teď už lépe rozumím tomu, jak gorily žijí".
Strohé komentáře od Esisimy Ghislin či Annette Owony mě naplňují ještě větší radostí.
"Pochopila jsem, že gorily jsou v přírodě nepostradatelné."
"Gorily jsou ohrožené a musíme je chránit!"

Tyto reakce, ale i vlastní zkušenost z Afriky ve mně vzbuzují přesvědčení, že je třeba dbát rad našich spolupracovníků in situ a "akci zopakovat"!

autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení