Film „Francesco a papež“

5. červen 2011

„Francesco a papež“, to je název nového německého dokumentárního filmu, který je v kinech v Německu a ve Švýcarsku. Vypráví autentický příběh jedenáctiletého kluka, který žije v Římě s matkou a bratrem a jako člen legendárního chlapeckého sboru Sixtinské kaple touží zpívat sólo pro papeže. Časosběrný dokument, který nabízí nefalšovaný pohled do přísně střeženého zákulisí Vatikánu, nám přiblíží následující příspěvek.

Dokument s misí – podat autentický a důstojný obraz papeže i nadchnout pro víru mladé publikum, tak popsal ambice snímku jeho koproducent Peter Weckert, který je rovněž autorem námětu. Zrodil se – ve snu.

„Skutečně jsem se jednoho rána před pěti lety probudil s tím, že musím natočit film o Svatém otci, ovšem pro kino. Posledním papežem, o kterém v roce 1949 vznikl snímek ‚Pastor Angelicus‘, byl Pius XII. Proto jsme udělali film o papeži, o tom, jak žije, pracuje, to vše sledujeme očima jedenáctiletého chlapce, člena proslulého sboru Sixtinské kaple. Na jedné straně je tady Vatikán a Svatý otec, kterého jsme směli doprovázet i na zahraničních cestách, na straně druhé malý Francesco, jehož snem je zpívat sólo pro papeže, což se mu také vyplní“, říká Peter Weckert, jehož tým musel sestříhat na 200 hodin materiálu.

Z filmu Francesco a papež

Pevný scénář nebyl, psal jej život sám i protagonisté, které měla kamera v hledáčku. Francesco, papež Benedikt XVI. a monsignor Liberto, sbormistr, který udržuje 1400letou tradici mužského a chlapeckého sboru Pueri Cantores, který doprovází papežské liturgie.

Divák je svědkem vyčerpávajících zkoušek sboru i náročných vystoupení během dlouhých mší. Tyto momentky střídá pohled do zákulisí Vatikánu, což byla pro filmaře pořádná výzva:

„Potřebovali jsme nervy jako z ocele, celý projekt trval pět let, nelze prostě přijít do Vatikánu a říct - budeme točit film o papeži. Bylo nutné získat mnoho povolení, jen já jsem byl osmnáctkrát u tajemníka Svatého otce, se kterým jsem také konzultoval jednotlivé scény, co se točit smí a co nikoli. Podařily se nám ojedinělé záběry, jak například papež letí helikoptérou z letní rezidence Castell Gandolfo do Vatikánu, jak se prochází zahradami nebo je ponořen do modlitby. S kamerou jsme byli také při jeho cestě do Kamerunu, Angoly a do Svaté země v roce 2009, směli jsme být také při soukromé audienci v jeho knihovně“, vzpomíná na natáčení i nezapomenutelná osobní setkání s Benediktem XVI. koproducent Peter Weckert.

Z filmu Francesco a papež

Stominutový snímek „Francesco a papež“, který je v italském i německém znění, je nejenom unikátní autentickou sondou do života hlavy katolické církve i talentovaného sboristy, ale také dojemným lidským příběhem s poetikou a nevšedním hudebním zážitkem.

autor: zis
Spustit audio