Filharmonie koncertuje pro církve

22. listopad 2008

Pražský filharmonický sbor přišel s nápadem udělat koncerty pro jednotlivé církve a náboženské obce v České republice. Za sebou má už dvě vystoupení - jedno pro Českobratrskou církev evangelickou a druhé pro Římskokatolickou.

Pokud si hledáte cestu k Bohu, možná vám ji usnadní hudba, kterou přináší Pražský filharmonický sbor. Jak říká jeho ředitel Richard Sporka, minulý týden se kostelem sv. Tomáše v Praze na Malé straně rozezněly tóny písně Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka a Vytautase Miškinise.

"Zkrátka a dobře jsme si řekli, že využijeme prostor jednotlivých církví, církevních spolků a obcí. A rozhodli jsme se, že začneme. 30. ledna letošního roku jsme začali u Českobratrské církve evangelické u sv. Salvátora na Starém městě."

Cyklus koncertů Pražského filharmonického sboru je tematicky zaměřen na činnost jednotlivých církví a dramaturgie odpovídá jejich religiozitě. Sleduje aktuální potřebu ideí a principů ekumenismu.

"Ekumenismus nás provází pořád. Jsou zde neustálé filozofické rozpory mezi jednotlivými církevními směry. Celosvětově je to do určité míry problém."

A právě hudba by měla podle Richarda Sporky lidi i církve spojovat.

"Tato aktivita přispívá k tomu, aby lidi pronikli do jednotlivých religiozit a do jednotlivých filozofických směrů církví a potom, aby se i vzájemně církve respektovaly a poznaly. Na koncerty zveme totiž hosty ze všech stran a myslím, že v dnešní době je to velmi důležité."

Pražský filharmonický sbor chce také vzdát hold jednotlivým církvím, které jsou kromě předávání Božího poselství také obrovskou studnicí liturgické vokální hudby. A právě hudebníci jsou prý nejméně zatížení lidé, bez předsudků a dovedou prolamovat bariéry a hranice.

"Speciálně u nás u muzikantů to nebyl a není problém, protože my jsme všeobecně nejméně zatížení xenofobií. Nám je úplně jedno, jestli nás diriguje žlutý šikmooký, černý nebo bílý dirigent. Zkrátka - záleží na tom, jak pracuje a jaký je to hudebník."

Pokud jste nestihli koncert Pražského filharmonického sboru pro Římskokatolickou církev a Českobratrskou církev evangelickou, můžete příště zamířit na koncerty pro Československou církev husitskou nebo Federaci židovských obcí.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu