Edward Kennedy zemřel

27. srpen 2009

Když oznámili jeho smrt, policie musela uzavřít Scudder Avenue, vedoucí k honosnému sídlu jeho rodiny. Ulici totiž zcela zaplnili truchlící lidé i početné televizní štáby. Ne, Scudder Avenue neleží v Kalifornii a nejedná se o sídlo Michaela Jacksona. V úterý pozdě večer zemřel kongresman Edward Kennedy.

0:00
/
0:00

K odchodu člověka, který to dotáhl - v uvozovkách - "jen" na senátora, se pak vyjádřil každý, kdo v americké i světové politice něco znamená, od Baracka Obamy až po Václava Havla. Asi kvůli žádnému jinému zemřelému senátorovi by také nespustili vlajku na Bílém domě, Kapitolu a dalších federálních budovách.

Při tom na začátku své politické dráhy Edward Kennedy nevyvolával příliš mnoho nadějí. V roce 1962 v křesle massachusettského kongresmana nahradil svého bratra Johna, který se stal prezidentem, a nikdo nepochyboval, že se tak stalo zejména díky jménu, které zdědil. Mnohem větší pozornost vyvolával zmíněný John nebo další bratr Robert, který v roce 1968 usiloval o demokratickou nominaci pro prezidentské volby, a byl by jí možná získal, kdyby nebyl - podobně jako John F. Kennedy - zahynul při atentátu. Edward, nejmladší z bratrů zklamal i tehdy -hned v dalším roce se kolem něj rozpoutala aféra kvůli smrti dívky, která zahynula při autohavárii, když se s Edwardem vracela z bujarého večírku. Edward se ještě k tomu přihlásil na policii až druhý den, takže vyvolal podezření, že byl při havárii opilý. I v dalších letech ho stíhala pověst pijáka a nevěrného manžela.

Přesto nakonec za sebou zanechal stopu, která mu umožnila stát se jedním z nejvýznamnějších amerických politiků své generace, a podle některých názorů stopu významnější, než za sebou nechali oba jeho předčasně zemřelí bratři. Skutečnost, že si zavřel dveře k prezidentské nominaci, Edwarda Kennedyho přiměla k usilovnější práci v Senátu. Během desítek let, které strávil v Kongresu, se stal známým svou schopností dojednávat kompromisy a také spojovat lidi různých názorů. A tak Ted či Teddy, jak mu i novináři a voliči familiárně říkali, prosadil díky dohodě s prezidentem Bushem reformu vzdělání dětí z nižších vrstev, s Johnem McCainem zákony o větších právech pro imigranty a s konzervativním republikánem Orrinem Hatchem celou sadu zákonů na podporu málo vydělávajících Američanů. Význační demokraté tedy oprávněně připomínají jeho zásluhy v oblasti tradičních liberálních témat. Barack Obama nebyl daleko od pravdy když řekl, že Edward Kennedy měl prsty v téměř každém důležitějším zákoně týkajícím se sociálních záležitostí nebo lidských práv za poslední téměř půl století. Mimochodem právě Obama mu vděčí za podporu při vnitrostranickém rozstřelu, kdy Edward podpořil současného prezidenta proti své blízké přítelkyni Hillary Clintonové.

Méně se v souvislosti s Kennedyho úmrtím připomíná fakt, že byl důležitou kontaktní osobou pro některé zbrojařské firmy, zejména ty, které vyráběly v Massachusetts. Přímé a nepřímé efekty vojenské výroby se v tomto malém, ale bohatém americkém státě blíží 5 procentům tamního hrubého produktu, a Edward Kennedy na tom měl jistě velký podíl.

Jeho životním tématem bylo zdravotnictví. On sám od letecké havárie v 60. letech trpěl nevyléčitelnými bolestmi páteře, a jeho malý syn v 70. letech trpěl rakovinou. Kennedy se tedy dlouhodobě zajímal o rozvoj amerického zdravotnictví, a poté, co se před 16 měsících dozvěděl o tom, že je sám smrtelně nemocný, upnul všechnu svou pozornost na plán, který i prezident Obama považuje za významný úkol svého volební období. Podle přesvědčení Edwarda Kennedyho bylo ostudou Spojených států, že jako jediná vyspělá země neměly systém veřejné zdravotní péče. Při formování a zejména prosazování Obamova plánu byl Kennedy i se svými vyjednavačskými schopnostmi asi hlavním prezidentovým spojencem v Kongresu. Mezi Američany středních vrstev panují obavy, že navrhovaný systém zdravotní péče bude nesmírně drahý, a v období, kdy prezident Obama kvůli krizi dále prohloubil deficit rozpočtu, by mohl mít zcela drtivý dopad na ekonomiku. Nyní se tedy rozpoutala debata o tom, jestli Kennedyho odchod prozazení Obamovy zdravotní reformy znemožní, a nebo naopak usnadní, protože řada kongresmanů se nebude chtít z úcty ke svému kolegovi proti tomuto zákonu stavět.

Jak jsme se již zmínili, Ted Kennedy byl posledním ze synů Josepha P. Kennedyho, zakladatele kennedyovské dynastie - Edwardův bratr Joseph zahynul za druhé světové války jako pilot bombardéru, a John i Robert zemřeli při atentátech. Noviny sice neustále opakují jména několika mladších veřejně angažovaných příslušníků tohoto katolického irsko-amerického rodu, ale žádný z nich nedosahuje významu a velikosti, kterých dorostli Ted a jeho bratři. Například Edwardův syn Patrick je sice členem Sněmovny reprezentantů za Rhode Island, ale je všeobecně známo, že má velké zdravotní problémy a navíc bojuje s alkoholismem. Je tedy možné, že smrtí Edwarda Kennedyho slavná éra rodiny Kennedyů končí.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio