Dvanáct příběhů o kostelech a jejich obnově

14. listopad 2010

Rok tvoří 365 dní a každý den začínají, pokračují a končí příběhy. Příběhy lidí a příběhy míst. Možná je neznáte. Stačí naslouchat a zamířit třeba do kláštera Dominikánů v pražské Jilské ulici. Právě tam začala nová výstava Kostel365.cz - Dvanáct příběhů o kostelích a jejich obnově.

I přesto, že se podle oficiálních statistik Česká republika neřadí mezi země s hojnými zástupy věřících, je zajímavé, že vztah k místům, která křesťanskou víru po staletí doprovázejí, ke kostelům, máme často daleko vřelejší. Mnoha lidem nejsou tyto památky lhostejné a váží si jich. Jedním z těch, komu nejsou osudy sakrálních staveb jedno, je i organizátor výstavy Aleš Kozák.

"Hledali jsme příběhy, které jsou odlišné, ale mají jedno společné, a tím je obnova a záchrana církevních památek, v tomto případě kostelů."

Na výstavě tedy najdete informace a příběhy o kostelích, které jsou většinou opravené. Uvidíte třeba kostel, ve kterém se bydlí. Zrušen byl už za vlády Josefa II. Uvidíte ale i příběhy dvou kostelů, které byly úplně zničené a potom se je jako zázrakem podařilo znovu vydupat ze země. To jsou stavby v Ostravě-Hrabové a v Hustopečích, ve kterých se dnes znovu setkávají lidé.

Ostrava-Hrabová - kostel sv. Kateřiny Alexandrijské

"Je tam i příklad z centra Prahy - Pražská křižovatka. Toto místo už neslouží bohoslužebným účelům, nicméně je to pořád místo setkávání lidí."

Příprava výstavy trvala skoro rok. Nebylo jednoduché z tisíců kostelů, které po republice jsou, vybrat 12 nejzajímavějších. Každá stavba má svůj osud i poutavý příběh. Klíčem byla podle Aleše Kozáka kromě jiného i geografická poloha chrámů.

"Vybírali jsme tak, aby byly zastoupeny různé lokality - to bylo to první hledisko. Druhé - odlišnosti příběhů. Objekty sice mají společnou obnovu a záchranu, ale každý kostel má svou zvláštnost. Některé stále slouží bohoslužebným účelům, jiné už ne a některé jen částečně."

Hostíkovice - kostel Nejsvětější Trojice

A jaké je hlavní poslání výstavy? Informovat o tom, co všechno se může podařit, když je dobrá vůle a pakliže lidé chtějí. Tyto příběhy a fotografie by měly zaujmout a povzbudit lidi, kteří se snaží o něco podobného.

"A v neposlední řadě lidé, kteří na výstavu zajdou, by mohli najít zajímavou inspiraci třeba pro letní výlet. Na informačních panelech máme umístěnou mapku, stejně jako na internetových stránkách Kostel365.cz, takže zájemci, byť místo neznají, se dozvědí, že se kostel nachází blízko jejich bydliště nebo v místě, kam se v létě chystají na dovolenou. Takže i to je vlastně smyslem té výstavy - nabídnout místa k zastavení."

Říká Aleš Kozák, který výstavu o dvanácti obnovených kostelích dal dohromady. A tak možná i vás právě tato expozice naláká k výletu do Hustopečí, Neratova nebo Ostravy - Hrabové.

autor: nah
Spustit audio