Duchovní literatura na Veletrhu Svět knihy

13. květen 2009

Ve čtvrtek 14. května začne na Výstavišti v Praze-Holešovicích veletrh Svět knihy, který potrvá do neděle 17. května. Najdete na něm i knihy s duchovní tematikou, za zmínku stojí zvláště různé překlady a podoby Bible. Příznivci duchovní literatury se mohou těšit na zajímavé akce především v pátek a v sobotu. Jejich přehled Vám přinášíme:

pátek 15. května

10.00-10.50
Sál Rosteme s knihou - pravé křídlo
Bible 100x jinak
Ředitel České biblické společnosti představí Bibli v mnoha podobách - armádní Bibli v "maskáčích", Bibli, která mění obal, dětské Bible, Audio Bibli, Bibli na internetu a nejednu literární duši nadchne "synoptická Bible". Účastníci semináře dostanou nahrávku Bible.
Pořadatel: Česká biblická společnost

Česká biblická společnost

10.00-10.50
Komorní sál - pravé křídlo (balkon vlevo)
Židovská krásná literatura v Evropě
Přednáška s besedou - Doc. Dr. Jiřina Šedinová.
Pořadatel: Kontinenty

12.00-12.50
Sál Rosteme s knihou - pravé křídlo
Šoa v české literatuře
Nakladatelství Sefer a Academia se vydávaní knih s touto tematikou věnují systematicky. Výběr z jejich produkce je součástí literární diskuse "Šoa v české literatuře", jako jedné z doprovodných akcí červnové Mezinárodní konference o holocaustu (www.holocausteraassets.eu). Účast k diskusi přijali: Ivan Klíma, Ivan Kraus, Magdalena Platzová, Radka Denemarková a Irena Dousková. Moderuje Petr Brod.
Pořadatelé: Úřad vlády ČR, Ministerstvo zahraničí ČR, Nadace Forum 2000

13.00-13.50
Literární kavárna
Cesty českého katolického samizdatu 80. let
Besedy nad knihou o katolickém samizdatu, méně známé části samizdatových tiskovin, se účastní nejen autorka, Mgr. Marta Edith Holečková, ale i pamětníci, kteří vzpomenou na dobu více než před dvaceti lety.
Pořadatel: Vyšehrad, spol. s r.o.

Sobota 16. května

16.30-16.50
Literární kavárna - Pravé křídlo 5 (balkon vlevo)
Bible, překlad 21. století
Představení nového českého překladu knihy knih. Ukázky textu čte Jan Potměšil.
Pořadatel: Biblion, o.s.

Na veletrhu najdete také stánek Karmelitánského nakladatelství, který bude umístěn v levém křídle Průmyslového paláce pod číslem L 813. Právě u něj se budete moci seznámit s dlouho připravovaným projektem - kompletním vydáním Jeruzalémské Bible, které Karmelitánské nakladatelství vydá ve spolupráci s nakladatelstvím Krystal na konci letošního roku.

Karmelitánské nakladatelství
Spustit audio