Čtenářský deník Auditoria: výběr knih k tématu boje za práva Afroameričanů

4. květen 2021

Chcete se alespoň zběžně zorientovat v problematice rasové segregace ve Spojených státech? Šedesátá léta dvacátého století nejsou tak daleko, otázka útlaku Afroameričanů zůstává i nadále palčivým problémem. V hloubi českých veřejných knihoven leží množství knih, které mohou pootevřít dveře k dalším otázkám, dalším knihám, dalším znalostem a vědomostem.

Teprve roku 2012 jsme se dočkali českého reprezentativního výboru z článků a projevů nositele Nobelovy ceny za mír Martina Luthera Kinga. Předmluva profesora Erazima Koháka postihuje politické i historické souvislosti Kingova působení a jeho možné interpretace a přesahy do současnosti.

Na začátku šedesátých let byl zahraničním rozhlasovým zpravodajem ve Spojených státech Karel Kyncl. V roce 1969 pak vydal sbírku reportáží Zpráva čestného občana Texasu. Dočteme se tu třeba o životní úrovni a ekonomice USA, podstatnou část knihy ale tvoří zajímavosti z horkého léta 1967, kdy docházelo k rozsáhlým rasovým nepokojům. Kniha je doprovázena Kynclovými fotografiemi.

Z novějších knih je třeba vyzdvihnout reportážní sondu polské novinářky Katarzyny Surmiak-Domańské Ku-klux-klan. Autorka popisuje nejen historii této extrémistické organizace, sama se vypravila na sjezd KKK do Arkansasu a tak nám odhaluje fungování a myšlení současných členů.

Čtěte také

Také beletristické zpracování rasové diskriminace má hlubokou tradici. Můžeme si vybrat z opravdu bohaté nabídky různě kvalitních románů, povídek, vzpomínek. Velkou popularitu si získala a do dnešních dnů drží autorka Harper Lee s knihou Jako zabít ptáčka. Ta česky poprvé vyšla roku 1963 a vychází v reedicích až do dnešních dnů. Autorka se stala hvězdou americké literatury takřka přes noc, k čemuž přispěla i Pulitzerova cena a tři Oscaři pro filmovou verzi románu. Po padesáti letech se Harper Lee rozhodla vydat i knihu Postav hlídku, pokračování svého úspěšného a vlastně i jediného vydaného románu.

Josef Jařab

Závěrem se hodí připomenout přední postavu našich amerikanistických studií, kterou je bezesporu profesor Josef Jařab. Rozhovor s ním najdete například v časopise Plav v čísle věnovaném afroamerické literatuře. Jařab zde zmiňuje i legendární antologii Masky a tváře černé Ameriky. Tento ucelený soubor mapuje beletrii, poezii, hudbu a politiku. Koncepci k tomuto výběru vytvořil Jařab už za svého pobytu v USA v šedesátých letech. Po mnoha průtazích ze stran vládního schvalovacího procesu kniha vyšla až v roce 1985.

King jr., Martin Luther: Odkaz naděje. Vybrané články a projevy (Sociologické nakladatelství, Praha 2012)

Kyncl, Karel: Zpráva čestného občana Texasu (Naše vojsko, Praha 1969)

Lee, Harper: Jako zabít ptáčka (SNKLU, Praha 1964)

Masky a tváře černé Ameriky (Odeon, Praha 1985)

Plav 5/2020 (Spolek Splav!, Praha 2020)

Surmiak-Domańska, Katarzyna: Ku-klux-klan. Tady bydlí láska (Absynt, Žilina 2017)

autor: Jana Žáková
Spustit audio