Co odhalily drápky černohlávka

2. prosinec 2005

Stěhovavá pěnice černohlavá neboli černohlávek je v Evropě nepoměrně hojnější než rozhlasovými Odyseami proslavený čáp černý. Černohlávek je na jaře a v létě jednou z nejběžnějších a zajisté i nejnepřeslechnutelnějších pěnic v celé kontinentální Evropě, ale i na britských ostrovech.

Asi před čtyřiceti lety však právě tam začali ornitologové pozorovat něco nečekaného - černohlávci se v anglických a irských zahradách a parcích objevovali i v zimě. Zprvu to byla pozorování ojedinělá, časem se ale zimní populace této pěnice začaly nápadně zvětšovat. Nedávný průzkum zaznamenal přítomnost černohlávků na každé třetí zahradě.

Ornitologové už dříve zjistili, že zimující černohlávci přilétají na britské ostrovy ze svých letních hnízdišť ve střední Evropě, jmenovitě z jižního Německa a Rakouska, odkud ale většina na podzim odletí na jihozápad, na Iberský poloostrov a do Afriky. Původ ptáků zimujících na ostrovech vědci potvrdili elegantním pokusem. Jejich potomstvo vychované v zajetí mělo na podzim snahu táhnout na severozápad, tedy směrem, který se zásadně liší od jižního směru tahu černohlávků pravidelně hnízdících na ostrovech nebo směru tahu většinové populace černohlávků ve střední Evropě. Ve střední Evropě pak černohlávky chytali a označovali krátce po jejich návratu ze zimoviště a analyzovali malé ústřižky jejich drápků, které jim narostly ještě před začátkem tahu. Jelikož v rohovině drápků už nedochází k žádné látkové výměně, složení izotopů v nich odpovídá složení, jaké měla voda, kterou pták před migrací pil. V drápcích je tedy zapsáno, odkud pták přiletěl.

Pěnice černohlavá

A jak je to s černohlávky hnízdícími u nás? Většina jich táhne od nás jihovýchodním směrem, přes Balkán a Malou Asii do východní Afriky. Kroužkovací stanice Národního muzea má řadu kroužkovaných černohlávků starších deseti let, a to znamená, že dlouhou cestu do zimoviště nazpátek museli překonat nejméně desetkrát za život. V posledních letech však přibývá hlášení o nálezech našich černohlávků i v západní Evropě. Naši ornitologové dostali hlášení o jednom u nás kroužkovaném černohlávkovi, který byl během zimy zastižen v Belgii, a o jednom pozorovaném ve Velké Británii. A co je nejpřekvapivější - zcela nedávno prý byly dvě pěnice černohlavé zastiženy v zimě na krmítku dokonce v Praze.

autor: RNDr. Jan Žďárský
Spustit audio