Club Ebobo - vzdělávací program pro děti z Konga

13. srpen 2009

Už řadu let pracuje v Kongu-Brazzaville německý primatolog Thomas Breuer, který se svým týmem asistentů, pomocníků a studentů zkoumá různé aspekty biologie goril. Kromě vědecké práce se tým pod vedením Dr. Breuera zaměřil také na vzdělávaní místního obyvatelstva, jehož spolupráce je pro zdejší záchranářské projekty podstatná.

Program, zaměřený na vzdělávání v oblasti záchrany goril nížinných, se nazývá "Club Ebobo". Ebobo v místním nářečí znamená gorila. Tento program hraje klíčovou roli ve změně postoje místních lidí k významu divoké přírody. To je velice důležité pro dlouhodobou strategii, snažící se zmírnit ohrožení divokých zvířat a deštného pralesa v severním Kongu.

Vědci, pracující na projektu studia goril v Mbeli Bai, původně založili Club Ebobo v Bomassa, vesnici, kde se nachází administrativní sídlo Národního parku Nouabalé-Ndoki. Zde žije v současné době kolem 100 dětí. Zkušenosti z Bomassa ukázaly, že usilovná práce klubu Ebobo, jenž působí i mimo rámec školy, je velmi účinná, zvlášť když je adresně zaměřena na takové otázky, jakými jsou riziko onemocnění kvůli konzumaci gorilího masa, ilegální lov chráněných zvířat a lov pomocí ok, který je v Kongu-Brazzaville zakázaný.

V roce 2005 Club Ebobo začal působit v městečku Makao, kde pracuje s 80 dětmi, a v těžařském městě Thanry-Congo, kde je do programu zapojeno 400 dětí. Tento region leží daleko od ostatních center a je domovem několika různorodých skupin lovců a lovců-sběračů. V současné době dochází kvůli těžbě dřeva k úplné demografické a ekonomické transformaci oblasti. Uskutečnění programu klubu Ebobo v Makao je výsledkem spolupráce s mnoha dětmi s komunity Pygmejů Bambenzele, které formálně do školy nechodí.

Thomas Breuer nás požádal o 1000 vytisků knížky gorilích pohádek pro Club Ebobo.
Jakmile na sbírkovém kontu Odhalení shromáždíme dostatečné prostředky, budeme se snažit vyhovět nejen jemu, ale také dalším organizacím, které by s naší knížkou rády pracovaly.

Pomoci při realizaci toho záměru nám můžete příspěvkem na účet 555 555 552/0800 anebo tím, že si koupíte některý z předmětů s logem Odhalení v naší prodejně.


Setkání v klubu Ebobo probíhají zpravidla každý měsíc pod vedením konžských vědeckých asistentů společně s učiteli z různých základních škol. Mluví se francouzsky nebo místním jazykem lingala. Schůzek se často účastní více než 100 dětí, rozdělených podle věku.
V současné době projekt Mbeli Bai Study, na kterém pracuje Dr. Breuer se svými spolupracovníky, působí v místních školách v okolí národního parku s cílem prohloubit znalosti o divoké přírodě a pralese a změnit přístup děti k vnímaní přírody.

Aktivity klubu Ebobo jsou zaměřeny na povzbuzování kreativity studentů, tím se liší od rutinního vzdělávacího systému, který je praktikován v konžských školách. Club Ebobo seznamuje studenty s fascinující rozmanitostí zvířat a rostlin v místním ekosystému a vštěpuje jim hrdost na krásu a bohatství druhů v jejich regionu a důležitost jejich poznávání. Program také využívá písničky a různé druhy her. Ve spolupráci s International Conservation and Education Fund UNICEF jsou využívány multimediální pomůcky, například videa, počítačová prezentace a fotografie. Základní školní pomůcky a trička dostávají děti i učitelé.

Úspěšnost programu se vyhodnocuje na třech úrovních - prohloubení znalostí, změna postoje a změna chování. Dr. Breuer doufá, že studenti budou mít zájem na propagaci ochrany přírody a vědeckých aktivit uvnitř parku Nouabalé-Ndoki National Park mezi lidmi z tamních komunit, kteří žijí v těsném kontaktu s chráněným územím. Prohloubení znalostí mladé generace o gorilách a změna jejího vztahu k přírodě jsou nadějí, že se v budoucnu podaří zamezit ilegálnímu obchodu s masem z divočiny. Od začátku tohoto programu v roce 1998 se aktivity týmu Dr. Breuera soustavně rozšiřují. V současné době zahrnují 800 školáků ze základních a středních škol, žijících v okolí parku. Rozvíjí se také spolupráce s dalšími partnerskými organizacemi, zaměřenými na ochranu životní prostředí.

Zdroj: WAZA magazine, 11/2009

autor: Marina Vančatová
Spustit audio