Chuť gorilího masa znají vojáci i policisté

26. březen 2014

Adjibolo je jedenapůlroční gorila nížinná. Poznali jsme ji v záchranné stanici v Limbe v africkém Kamerunu. Její příběh tady ale zdaleka nezačal. Narodila se v kamerunských pralesích, odkud se dostala až na černý trh.

Pytláci zabili její rodiče a mládě chtěli prodat jako domácího mazlíčka. Tomuto obchodu se říká pet trade. Adjibolo měla štěstí, na trhu v Kamerunu ji zahlédl zaměstnanec ministerstva zemědělství, zkontaktoval ochranáře, a ti dopravili mládě do záchranné stanice pro primáty v kamerunském městečku Limbe.

Gorily jsou lepší v lese než na talíři

Přestože gorily patří mezi ohrožená zvířata, jejich ochrana není v Africe vůbec jednoduchá. "Lehko se říká nelovte zvířata z buše, ale když trpíte hladem, těžko tomuto požadavku vyhovíte. Obzvlášť v zemích západní Afriky používají některé domorodé komunity maso goril jako zdroj proteinů. Ulovená zvířata vozí také do města na trh a prodávají jako delikatesu," vysvětluje primatoložka Klára Judita Petrželková.

Takový obchod je samozřejmě nelegální. Na trhu v hlavním městě Kamerunu jsou běžně dostupné pralesní antilopy, krysy, ale seženete tu právě i zakázané opice a lidoopy. "Ohrožené druhy tu mají určitě taky, ale schované. Kdybyste o ně projevili zájem, odvedou vás stranou a ukážou vám je. Na stánku je nevystavují, mají strach. Vědí, že je to zakázané," říká Manfred Epanda Aimé, spolupracovník ochranářské organizace PGS.

Manfred na trhu s bushmeatem

V Kamerunu můžete navštívit dokonce i speciální bushmeat restaurace. Pro bělocha je zpravidla nemožně dostat se do těchto míst. Nicky Lancasterové, dokumentaristce z Velké Británie, se to přesto povedlo. Na notebooku mi ukazuje záběry z vesnice, kde se maso vaří. Žena mačetou krájí kusy gorilího masa, vedle ní - možná pětileté - dítě čistí maso kartáčkem.

"Jednou, když jsem natáčela, přišli vojáci. Sakra, to bude průšvih, napadlo mě. Ale co... aspoň zasáhnou a zastaví tady tu ilegální činnost. Hlavně ať mi neseberou kameru! Ale to, co se dělo pak, mě šokovalo. Když přišli blíž, podívali se na mě a začali klidně jíst! Počkat, počkat, říkala jsem si, ale vždyť by měli všechny ty lidi zatknout, a oni si místo toho taky objednávají bushmeat! Vojáci, policie... lidé, do kterých vkládáme jedinou naději, že v Africe zastaví bushmeat trade," říká britská dokumentaristka.

Bushmeat trade

Kamerun patří mezi země s nejvyšší korupcí. Ilegálně se tu zdaleka nekšeftuje jen s gorilím masem. Na černém trhu najdete například i celou gorilí hlavu nebo ruku, která boháčům slouží třeba jako luxusní popelník.

Děti jsou nadějí ohrožených goril

S bushmeatem se v Kamerunu během svého života setkal snad téměř každý. Když se ptám malých dětí, zda viděly gorilu na talíři, odpovídají: "Ano... cítil jsem se strašně, neboť ta zvířata jsou ohrožená. Musíme je chránit. Musíme chránit lesy, kde žijí, jinak všechna umřou."

Kácení pralesa, bushmeat trade a pet trade. Právě tyto tři pojmy jsou nejčastěji skloňované v hodinách životního prostředí, jež jsou součástí výuky téměř v každé kamerunské škole. Osvěta je totiž nejdůležitější součástí ochrany přírody. Zhruba 30 dětí, desítka lavic, tabule popsaná pojmy jako biodiverzita a ekosystém. Jsme na jedné hodině ekologické výchovy v záchranné stanici v Limbe. Dnes vyučuje Wilson Ateh Bern. "Naším cílem je vzdělávání obyvatel v oblasti ochrany zvířat. Aby lidé byli ohleduplnější k přírodě a změnili svůj postoj k životnímu prostředí a k divočině. A jak je vidět, vzdělávání přináší už i první ovoce," říká.

Redaktorka Jana Jirátová s dětmi na vesnicích nedaleko rezervace Dja

"Máte rádi gorily?" ptám se v jedné škole dětí. "Ano, jsou to největší lidoopi. Jsou větší než opice. A jsou přátelské k lidem. Na rozdíl třeba od šimpanzů - ten klidně vezme kámen a hodí ho po tobě, ale to gorila neudělá. Ona taková není," odpovídají děti.

Celkově je mladá generace nadějí Kamerunu, začíná totiž problém chápat. "Vědí, že to, co tady mají a co mohou ukázat světu, jsou právě lidoopi. A když je ztratí, nebudou mít nic," dodává britská dokumentaristka Nicky Lancasterová.

V Africe pomáhá i Odhalení

Na ochraně goril se podílí také projekt Odhalení Českého rozhlasu Leonardo. Díky prodeji předmětů s logem projektu, DVD a CD jsme již několikrát finančně podpořili záchrannou stanici v Limbe. Kamerunským školákům jsme také nedávno poslali knížku gorilích pohádek. Snad i ona přispěje k osvětě tamních dětí.

Titulní strana kamerunské knížky v angličtině a francouzštině

Projekt Odhalení se nyní zapojil do Roku goril, který letos vyhlásily světové organizace United Nations Environment Programme (UNEP), Convention on Migratory Species of Wild Animals (CMS), UNEP/UNESCO Great Ape Survival Partnership (GRASP) a World Association of Zoos and Aquariums (WAZA). Pomáhejte i Vy gorilám!

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo.

autor: Jana Jirátová
Spustit audio