Barmská aktivistka Lae Lae Nwe v Leonardu

20. květen 2015
Sedmý světadíl

Desátý ročník festivalu dokumentárního filmu o lidských právech Jeden svět hostí barmské disidenty a opoziční aktivisty, kteří v Barmě na vlastní kůži zažili pronásledování a v současnosti žijí v exilu. Jednou z aktivistek je i třicetiletá Lae Lae Nwe. Při své první návštěvě Česka navštívila včera i ČRo Leonardo. Poslechněte si rozhovor s ní.

Lae Lae Nwe se zúčastnila opozičních protestů na univerzitě v Rangúnu v roce 1998. Následně ji režim odsoudil k 21 letům odnětí svobody. V Praze obdrží cenu Homo Homini pro své kolegyně, které jsou pronásledovány barmským režimem.Ten se dostal k moci pučem v roce 1962.

Rozhovor s Lae Lae Nwe uslyšíte také v magazínu o světě Sedmý světadíl. Nabídneme vám v něm i rozhovor s barmským opozičním aktivistou a novinářem Minem Zinem a Soe Aungem, který v současné době pobývá v České republice a je členem zahraničního výboru National Council of the Union of Burma (NCUB), asociace zastřešující nevládní a demokratické opoziční skupiny na thajsko-barmské hranici.

autoři: Iva Jonášová , mam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.