Chov goril v pražské zoo

22. září 2010

Chov goril v pražské zoo je dnes mezinárodně oceňován. Gorily zde mají nejen k dispozici moderní pavilon, vybavený tak, aby maximálně respektoval potřeby zvířat, na kvalitě chovu se ale stejnou měrou podílí také profesionální a zároveň citlivý přístup ošetřovatelů. Cesta k dnešním úspěchům byla ale dlouhá.

Úplně první gorilou, která kdy byla do Prahy přivezena, byl sameček Titan. Stalo se to v roce 1963. Pražská zoo tehdy nakupovala zvířata od obchodníka pana van Brinka. A protože tehdy již existoval specializovaný pavilon opic, učinili pracovníci zoo nezávazný dotaz, zda by nebylo možné získat gorilu. Za tři dny přišla zásilka beden se zvířaty. Podle průvodního dopisu šlo o lachtana a nějaké opice. Aby se zvířata nestresovala, k předání beden na letišti došlo velmi rychle a jen se zběžnou kontrolou. Lachtan na sebe upozornil sám hlasitým štěkáním. V druhé bedně byl párek kočkodanů brazilských. Když ošetřovatelé nahlédli dýchacím otvorem do třetí malé bedny, podle srsti stanovili, že jde pravděpodobně o guerézu. Bylo jim to sice divné, protože ji nikdo neobjednával, ale přece ji po náročné cestě nebudou hned vracet. Až v zoo při rozbalování beden se zjistilo, že onou guerézou bylo mládě gorily nížinné. Dostalo jméno Titan a stalo se tak navždy první gorilou v pražské zoo. Samozřejmě mládě pocházelo přímo z přírody, kde se narodilo o rok dříve (asi 1962), bylo upytlačeno a následně zabaveno. Titan se v pražské zoo dožil 26 let a uhynul v roce 1988.

Pouhé tři čtvrtě roku po příchodu Titana získala pražská zoo v pořadí druhou gorilu, samici Nigru. I ona pocházela z volné přírody a narozena byla pravděpodobně také v roce 1962. Nigra, která s Titanem utvořila pár, svého samce o mnoho let přežila. V roce 1999 byla převezena na dožití do německého Rostocku, kde v roce 2005 zemřela. I tak se dožila vůbec nejvyššího věku ze všech goril žijících v zajetí po celém světě. Dosáhla věku 43 let.

Assumbo a Nigra

Třetí, čtvrtou a pátou gorilou v pražské zoo se staly samice Gája a Golda a mladý samec Jimmy. Všichni tři opět pocházeli z volné přírody a jako jejich datum narození je udáván rok 1972. Do pražské zoo přišli postupně v rozmezí let 1973 až 1975. Jako první uhynul Jimmy. Bylo to v jeho osmnácti letech v roce 1990. Jen o osm let ho přežila samice Golda, která uhynula v roce 1998. Z této trojice dosud žije samice Gája. Navštívit ji můžete ve francouzském La Valleé di Singes. Letos na jaře to udělal štáb Odhalení a přivezl odsud rozsáhlou televizní reportáž. Možná si vzpomenete na příběh samice, která porodila dvě krásná, zdravá mláďata (Kwanzu a Miliki), ale nedokázala jim poskytnout mateřské mléko. Mláďata musela být uměle odchována, ovšem tak citlivě, že se mohla později vrátit do své rodinné skupiny, což byl ohromný výsledek péče ošetřovatelů v La Vallée de Singes. Gája porodila svá mláďata ve věku 29 a 33 let, takže nebyla sice nejmladší matkou, ale jistě ji čeká ještě pár krásných let života v příjemném francouzském prostředí.

Tadao

První gorilou v pražské zoo, která pocházela z umělého odchovu, byl mladý samec Assumbo. V pořadí šestá pražská gorila. Assumbo přišel do Prahy jako sedmnáctiletý, bezprostředně po úhynu samce Jimmyho. Assumbo tak žil většinu života s Nigrou, která zůstala po uhynulém Titanovi sama, ale chvíli také s Gájou a Goldou. Ošetřovatelé učili Assumba s Nigrou malovat. Nigra to uměla velice dobře. Vždycky si odhrnula dřevitou vlnu, aby si papír mohla položit na rovnou zem, lehla si na zem, jednou rukou si podložila hlavu a druhou rukou malovala krásné obrázky. Ale Assumbo ne a ne začít malovat. Jednou ovšem zapadlo několik pastelek do dřevité vlny, Assumbo je našel a přes noc pokreslil všechny zdi v pavilonu. Jako šestadvacetiletý odešel Assumbo z pražské zoo společně s Nigrou na dožití do německého Rostocku. A tam žije dodnes. Je mu 34 let.

Pong

Další pražské gorily už byly obyvateli současného specializovaného gorilího pavilonu - Pong, Tadao, Kamba, Shinda, Kijivu, Richard. Jejich osudy už ale dobře znáte, projekt Odhalení se jim podrobně věnoval. Připomeňme jen, že Moja (*2004) a následně i Tatu (*2007) jsou rodinným stříbrem pražského gorilího chovu. Jsou ceněni jako vůbec historicky první mláďata narozená v pražské zoo. Tatu je čtrnáctou, zatím poslední gorilou chovanou v Praze.

Spustit audio
Projekt Odhalení