Český svaz ochránců přírody ve Vlašimi kosí cenné louky

20. červenec 2005

Český svaz ochránců přírody ve Vlašimi kosí v těchto dnech mokřadní louky na Podblanicku. Vybrané louky s výskytem vzácných a chráněných druhů rostlin se kosí lehkou mechanizací nebo ručně s cílem zachovat vzácné rostliny na loukách do budoucna. Celková rozloha sečených luk dosahuje téměř 50 ha.

Léto znamená pro většinu z nás dobu dovolených a odpočinku. Pro ochránce přírody z Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi nastává naopak čas největší práce. Již řadu let kosí v červenci a srpnu vybrané louky na Podblanicku. V současnosti probíhají práce v přírodní rezervaci na Ostrově u Nemíže a hned poté se přesunou na Řísnické louky na Načeradecku. "Na těchto loukách se vyskytují vzácné a zvláště chráněné druhy rostlin. Na mokřadních loukách roste například česká orchidej prstnatec májový," říká Karel Kříž z Podblanického ekocentra ve Vlašimi.

Louky je třeba kosit lehkou mechanizací nebo pouze ručně, protože na podmáčená místa se technika nedostane a navíc vzácným rostlinám ruční sečení více svědčí. Louky jsou sečeny se souhlasem vlastníků pozemků. Některé z nich vložili vlastníci do jejich péče již před více jak 10 lety a ochránci přírody se o ně starají dlouhodobě. "Na sečení luk poskytuje stát příspěvky z Programu péče o krajinu, které nám pokrývají náklady a materiál. Většinu práce zajišťují členové Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi a dobrovolníci," upřesňuje Kříž.

Kosení květných luk

Posečená hmota je využita místními hospodáři nebo kompostována. Pokud bude přát počasí, do konce léta chtějí ochránci přírody pokosit téměř 50 ha luk, na kterých tak budou vzácné rostliny i nadále.

autor: Karel Kříž
Spustit audio

Více z pořadu