Český nesouhlas s rezolucí OSN, seriál z ultraortodoxního prostředí a antisemitismus ve Velké Británii

23. říjen 2016

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyjádřila ve zvláštním usnesení „zásadní nesouhlas“ s rezolucí Výkonné rady Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO. Ta se podle českých poslanců nese v protiizraelském duchu a „upírá historickou vazbu mezi židovským národem a Chrámovou horou v Jeruzalémě“. Rezoluce prý také pomíjí nejen židovské, ale i křesťanské vazby na Svatá místa v Jeruzalémě.

Ve věku 86 let zemřel americký rabín, historik a teolog Jacob Neusner. Byl jedním z největších novátorů v židovském náboženském životě posledního století. Přenesl studium židovské tradice z ješiv na univerzity a nebál se uplatňování vědeckých metod. Přivedl ke studiu judaismu i ty Židy, kteří se jinak pokládají za sekulární. Neusner byl také velmi aktivní v dialogu s křesťanstvím, ale vždy zdůrazňoval vzájemné odlišnosti mezi oběma náboženstvími. Napsal více než sto knih, nejznámější je jeho publikace Rabín hovoří s Ježíšem, která vyšla i česky. Právě tuto knihu cituje častěji než ostatní ve své knize o Ježíšovi bývalý papež Benedikt XVI.

Izraelský seriál z ultraortodoxního prostředí Shtisel bude mít svou americkou verzi. Do Spojených států ho pod názvem Emmis převede spolutvůrkyně slavného seriálu Přátelé Marta Kauffmanová. Seriál Shtisel na pozadí příběhu ultraortodoxní rodiny z Jeruzaléma řeší obecná témata, jako je neopětovaná láska, mimomanželské vztahy, nebo otázky spojené s životem v uzavřené komunitě. Americká verze seriálu by měla oproti izraelskému zpracování více vysvětlovat ortodoxní rituály, aby příběh zaujal i ty, kteří se nepohybují v židovském prostředí.

„Antisemitismus ve Velké Británii“. Tak se jmenuje zpráva, kterou vydal Výbor pro vnitřní záležitosti britské Dolní sněmovny. Ostře v ní kritizuje protižidovské tendence v labouristické straně vedené Jeremym Corbynem a upozorňuje na neschopnost strany důsledně a účinně řešit antisemitské incidenty. Zprávu schválilo všech 11 členů výboru, z nich pět za Stranu práce.

autor: Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio