Češi se obávají islámu, vyplývá z průzkumu Hospodářských novin

3. říjen 2006

Lidé z České republiky o islámu mnoho nevědí, přesto se ho většina veřejnosti bojí - to je výsledek průzkumu Hospodářských novin.

Češi mají z islámu strach. Obavy podpořila zřejmě i nedávná informace o tom, že Česku hrozí dosud nejsilnější nebezpečí teroristického útoku. Ukázal to průzkum Hospodářských novin. Celé tři čtvrtiny lidí by muslimům zakázaly stavět v zemi mešity. Výzkum prokazuje i to, že část respondentů nemá o druhém největším světovém náboženství ani základní znalosti. 11% lidí si například myslí, že zakladatelem islámu je Buddha nebo Abrahám.

Přitom islám byl podle Hospodářských novin v českých zemích tolerovaným náboženstvím už za Rakouska-Uherska. Muslim žijící v ČR je nynější nebo bývalý student vysoké školy, který tu zůstal. Českých vyznavačů islámu je zhruba čtyři sta, i když celkový počet muslimů žijících v Česku se odhaduje na deset až dvacet tisíc. Jsou nebývale integrovaní i otevření veřejnosti. Česka se tak většina problémů, které se svými muslimy musí řešit řada západních zemí, netýká. U nás nemají potíže s integrací do společnosti, vzděláváním či nezaměstnaností.

autoři: ler , mvo
Spustit audio

Více z pořadu