Centrum vzdělávání a dialogu ICEJ

11. říjen 2008

První centrum vzdělávání a dialogu pro prevenci rasismu a xenofobie vzniklo v Praze. Otevřela ho česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém. Tato organizace je známá pod zkratkou ICEJ.

Centrum vzdělávání a dialogu je součástí dlouhodobého projektu podporovaného vládním programem Kampaně proti rasismu úřadu ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamily Stehlíkové. Česká pobočka ICEJ ve spolupráci s dalšími partnery připravuje projekt prevence rasismu a xenofobie pro školy. Předseda organizace Mojmír Kallus je přesvědčen, že téma rasismu, antisemitismu a různých extrémních postojů je v naší zemi stále silně aktuální.

Mojmír Kallus: "Náš projekt je založen na tom, že přicházíme do škol s přednáškami a besedami. Jsou zaměřeny především na holocaust, protože díky Terezínské iniciativě, se kterou spolupracujeme máme, k dispozici vzácné svědectví těch lidí, kteří těmito hrůzami sami prošli. My doprovázíme tyto pamětníky do škol, kde oni povídají svůj příběh a zkušenost je, že právě takové autentické svědectví má u těch mladých lidí velkou váhu."

Pamětníky holocaustu doprovázejí vyškolení lektoři, kteří obstarají historický úvod a moderují následnou debatu se studenty.

Mojmír Kallus: "Ti lektoři jsou lidé, kteří jsou členy naší organizace a byli vyškoleni vzdělávacím a kulturním centrem Židovského muzea v Praze. Náš plán je dlouhodobý, rádi bychom navázali spolupráci s co nejvíce školami. Ten cíl je takový, že společně se školami vytvoříme jakýsi systém prevence pro tu danou školu, který bude odpovídat potřebám té školy a bude v podstatě vypadat tak, že my jim jako externí partneři zajistíme to, co oni sami svými silami zajistit nemohou - to znamená zajistíme lektory, pamětníky, přednášky, materiály tak, aby všichni žáci na té školy prošli takovýmto kurzem nebo tématem."

Pražské centrum vzdělávání a dialogu bude fungovat především jako koordinační zázemí pro lektory, kterých má v současné době ICEJ 33. Postupně by další taková centra měla vzniknout po celé republice. Už dnes jsou do projektu aktivně zapojeny i mimopražské školy.

Mojmír Kallus: "Já bych mohl jmenovat například gymnázium v Ostrově nad Ohří nebo gymnázium v Kutné Hoře, případně školy ve Valašském Meziříčí, gymnázium v Lipníku nad Bečvou - to jsou namátkově místa, kde jsme už ten kontakt našli a s prací jsme začali."

Centra vzdělávání a dialogu by se měla snažit rozšířit a zkvalitnit spolupráci se školami. Měla by také pořádat veřejné akce proti antisemitismu a rasismu a xenofobii, které také už neprobíhají jen v Praze, ale i v dalších městech Čech a Moravy.

Spustit audio

Více z pořadu