Bude mít Shinda dvojčata?

15. listopad 2005

Samice Shinda nemůže mít v současnosti mladé, protože má někde v těle ukrytý hormonální implantát, zabraňující početí. Přes veškerou snahu se ho nepodařilo nalézt a tak nezbývá než čekat, až jeho účinky odezní. Ta doba se bohužel - vzhledem k pravidelným testům hladiny hormonů v krvi - neblíží. Snad za rok, doufají všichni v zoo.

Přitom Richard svoji úlohu samce plní bezezbytku. Otázkou je, jak se může narušení hormonální rovnováhy projevit na počtu narozených mláďat. Protože právě na antikoncepci se u lidí někdy svádí vyšší počet dvojčat nebo trojčat. Přitom dvojčata jsou u goril skutečně unikátní, ačkoliv se občas objeví i v přírodě. Právě na halloweenskou noc se narodila dvojčata goril nížinných v Zoo Atlanta (USA). O této mimořádné události (jedná se teprve o šestá dvojčata narozená v severoamerických zoo od roku 1966 a první po roce 1999) informují všechny americké deníky a gorily se tak dostaly na první stránky i za oceánem.

Matkou dvojčat je jednadvacetiletá samice Kuchi. Pochopitelně dosud neznáme jejich pohlaví. Po přečkání kritických 72 hodin po narození se mají mláďata čile k světu. "Myslím, že půjde o nejsilnější mláďata, jaká tu byla," říká Charles Horton, kurátor primátů a goril atlantské zoo. Horton přitom zažil za 34 let strávených v zoo již řadu porodů gorilích mláďat. "Se dvěma dětmi je to dvojí práce," vysvětluje Horton, zatímco podává Kuchi nakrájené banány a hrozny, její nejoblíbenější potravu. "Když má samice jen jedno mládě, často ho pokládá vedle sebe a odhadujeme, o jaké se jedná pohlaví. Ovšem u dvojčat to může trvat dlouhé týdny a měsíce, než vyslovíme první odhad."

Skupina goril v atlantské zoo je daleko početnější než ta pražská. Je zde ještě několik dalších gravidních samic a různě stará mláďata včetně předchozích potomků Kuchi, takže návštěvníci nyní po celý den ve velkých počtech pozorují, jak se ostatní členové chovají k narozeným dvojčatům. Nejblíže se odvažují tři nedospělá mláďata: Lulu (6 let, předchozím dcera Kuchi), Sukari (7 let) a Kudzoo (11 let). "Pro gravidní samice je velice dobré, když mohly sledovat porod a nyní vidí, jak se zkušená samice stará o mladé," říká Charles Horton. "Protože na příkladech se učí. Tyto znalosti bychom jim my, ošetřovatelé, nikdy nemohli dá."

Kijivu a Moja

Jestliže se dokáže Kuchi o dvojčata sama postarat po celou dobu jejich růstu až do osamostatnění, stane se první samicí v Severní Americe. Zatím vypadá vše dobře. Mláďata mají správnou barvu, ozývají se, přijímají potravu, vyprazdňují se. Také Kuchi vypadá od začátku velice dobře. Ale na dvojčata čeká v blízké době mnoho nebezpečí. Otec dvojčat, stříbrozadý samec Taz, se zdržuje v jiných částech výběhu než samice s mladými. Je si ale dobře vědom narození mláďat a velmi přísně sleduje, co se kolem nich odehrává. Dokonce s mladými komunikuje hlasem.

Zájemce o další informace týkající se atlantských dvojčat odkazujeme na stránky ZOO Atlanta.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení