Blind Boys of Alabama přijedou do Prahy

3. květen 2008

Pokud jste milovníci gospelové hudby, pak pro vás máme pozvánku na jedinečnou událost. Do Prahy přijedou Blind Boys of Alabama, tedy "Slepí chlapci z Alabamy". Je to slavná kapela, která vystupuje a nahrává s největšími jmény populární hudby. A se ztrátou zraku se její členové dokázali vyrovnat pozoruhodným způsobem.

Blind Boys of Alabama jsou možná nejstarší kapelou na světě. Příští rok totiž uběhne sedmdesát let od okamžiku, kdy ve slepeckém institutu pro černošskou mládež v Alabamě založili gospelovou kapelu pro malé zpěváčky. Jednoho z nich, Jimmyho Cartera, můžete mezi Slepými chlapci z Alabamy dodnes vidět na pódiu. Zbytek se pochopitelně obměnil, ale důvod, proč začali vystupovat, zůstává tentýž.

"Blind Boys of Alabama učinili před dávnými časy slib, že budou zpívat gospel, a slib držíme," řekl mi bubeník Ricky McKinie, který je v kapele vlastně jen chvíli - pouhých patnáct let. "Nikdy jsme neměli chuť začít hrát rock´n´roll, ale na druhou stranu jsme spolupracovali se spoustou 'světských' umělců," dodává RickyMcKinie.

Na pódium si je zve Peter Gabriel, Prince nebo Tom Petty. Ve svém žánru, totiž tradiční gospelové hudbě, nemají Blind Boys Of Alabama konkurenci. Po roce 2000 dostali hned čtyři ceny Grammy a doma v Americe jsou považováni za skutečnou pamětihodnost. Vždyť vedle Blind Boys of Albama vypadají i ctihodní Roling Stones jako nezvedená mládež.

Jenomže to nejdůležitější bývá očím skryté, jak by vám kapela určitě potvrdila. Starodávné gospely navíc dokáží předávat s energií i v novodobém kabátě. Prostě současný výklad evangelia ve stylu funku a hiphopu. "Gospel znamená dobrou zprávu, která vás nejprve roztleská a potom taky roztancuje," vysvětlují Blind Boys of Alabama svůj styl. Poprvé u nás vystupovali před dvěma lety na festivalu v pražské Stromovce a byli jednoznačně nejlepší. Vltava se díky nim na chvíli změnila v řeku Jordán. Podruhé je u nás uslyšíme příští úterý ve velkém sále pražské Lucerny.

"V Bibli, o které často zpíváte, se často mluví o duchovní slepotě. Jak se takové písně zpívají vám, kteří nevidíte?" ptal jsem se jich nedávno. "Že jsme nevidomí, bereme prostě jako vlastní omezení, vždyť každý má nějaké. Máme takové heslo: Nejsme slepí, jen nevidíme," vysvětlili mi a dodali: "Můžete přijít o zrak, ale nesmíte ztratit životní směr."

autor: Petr Vizina
Spustit audio

Více z pořadu