Biskupské svěcení Jana Baxanta

22. listopad 2008

Za malou chvíli, přesně v 10:00 hodin, začne v litoměřické katedrále svatého Štěpána slavnostní svěcení nového biskupa. Stane se jím Jan Baxant, který zatím působil ve funkci generálního vikáře českobudějovické diecéze. Jako v pořadí 20. litoměřického biskupa ho jmenoval začátkem října papež Benedikt XVI.

Teresie Bečková: Litoměřická diecéze - je to pro vás zcela nový kraj, nebo máte už s tímto místem nějakou zkušenost?

Jan Baxant: Litoměřice jsou pro mě jednou z prvních lásek. Studoval jsem tady teologii, poznával Boha, připravoval jsem se na kněžskou službu. Severočeský kraj, ve kterém se z většiny litoměřická diecéze nachází, jeho kolorit, historie, mi není vzdálený, protože jsem se narodil v podobném kraji - západočeském s podobnou historií a rázem krajiny.

Teresie Bečková: Litoměřická diecéze, podobně jako plzeňská leží na území s nejnižší religiozitou v České republice, máte nějaký plán, co s tím dělat?

Jan Baxant: Předně chci v modlitbě zkoumat, jaký plán má pro tuto diecézi sám Kristus - světlo a naděje člověka. Své představy chci s božím plánem sjednocovat. A pak religiozita - co to vlastně je? Jsme možná zvyklí religiozitu chápat jen statisticky například podle počtu návštěvníků na nedělních bohoslužbách v kostelech. To je ale velice chudá představa. Jsem přesvědčen, že je mnohem více těch, kteří vnitřně, z duše, od srdce touží po Bohu a po duchovních, tedy trvalých hodnotách. Ti jsou také přece religiózní. Chci hledat dobro a pozitivní skutečnosti v lidech v kraji, v diecézi, v celé naší republice, všude prostě. Chtěl bych každého povzbudit, podepřít, potěšit, dát důvěru a probouzet radost ze života.

Kardinál Miloslav Vlk, hlavní světitel, vkládá ruce na hlavu Mons. Jana Baxanta

Teresie Bečková: Znamená to, že jako biskup nechcete sloužit pouze věřícím katolíkům, ale všem lidem, kteří mají otevřené srdce.

Jan Baxant: Určitě, biskup není jen pro někoho, je tu dobrým pastýřem Kristem poslán ke všem. Všechny lidi uvítám a se všemi chci spolupracovat.

Teresie Bečková: Jako biskup jste si zvolil heslo "Ať vidím", co pro vás toto heslo znamená?

Jan Baxant: Pro mě tato věta z evangelia - to je ta věta slepého žebráka - Bartimaia . To je věta, která prostě vystihuje můj život. Já nejenom, že chci dobře vidět, jako že jsem měl všelijaké problémy s očima, já bych rád viděl pod povrch věcí, já bych rád viděl i krásné věci, které většinou jsou skryté, na které se zapomíná, které někdy lidé přehlížejí, takže to ať vidím je ať prohlédnu - tedy vidět třeba srdcem, vidět i to, co je skryté.

Spustit audio

Více z pořadu