Beowulf

12. únor 2008

Staroanglická legenda ožívá v supermoderním kabátě. Hrdina severských ság zdobí své jméno nehynoucí slávou v boji, aby vyzkoušel velikost své sudby a dal vzniknout příběhům, které přežijí po staletí. Má však zjistit, že i proslulost má dvě strany mince, a ta odvrácená je víc svazující, než by se mohlo zdát. Před svým osudem nikdo neuteče - člověk nakonec vždycky sklidí, co sám zasel. UVNITŘ VIDEA!

Dánský král Hrotgar na vrcholu své moci postaví velikou síň hrdinů na oslavu hrdinských činů, které se svými muži vykonal, síň, pod jejíž klenbou budou znít písně skaldů, opěvujících statečnost mužů, krásu žen a bohatství kořisti získané při nájezdech. První velká noc, kdy se na oslavu dokončení síně otevřou sudy a rohy se naplní medovinou, však má skončit utopena v krvi, ne v opojném moku. Hrotgarův osud, který přijde zmasakrovat rozjařené družiníky, má jméno Grendel a podobu horského trolla, jednoho z posledních, kteří přežili.

Grendel žije ve vzdálené jeskyni, doposud nezaútočil na člověka, je nadlidsky silný a jeho původ je obestřen tajemstvím. Přesto se však zdá, že Hrotgar vidí pod jeho roušku hlouběji než kdo jiný. Pověst o strašlivém netvoru a obtížích dánského krále se rozletí všemi směry a příchod hrdiny, ochotného změřit síly s netvorem, na sebe nenechá dlouho čekat.

Beowulf

Na Hrotgarovu skálu přijíždí se svými družiníky Beowulf - král Geátů, rek ověnčený mnoha vítězstvími. Přichází, aby změřil své síly v souboji s Grendelem a Hrotgarova síň hrdinů se týž večer znovu naplní zpěvem hrdinských ód a hlukem pitky, hlukem, který má přilákat Grendela. Netvor vyrušený ze spánku na sebe nenechá dlouho čekat a pod vysokým stropem Hrotgarovy síně se střetne s neozbrojeným hrdinou. V divokém souboji je smrtelně raněn a uniká zemřít do své jeskyně. Okamžik Beowulfova triumfu je však zároveň okamžikem, kdy jej dožene vlastní osud a hrdina se od Hrotgara dozvídá o Grendelově matce. Okamžik, kdy se vypraví do jeskynního komplexu, aby se vypořádal i s čarodějnicí, je tak okamžikem, který poznamená celý jeho další život.

Beowulf

Přiznávám se bez mučení, že jsem Zemeckisova Beowulfa očekával s mírným despektem, počítačová animace, i když využívá motion capturingu, ještě není tak dokonalá, aby byla schopna postihnout škálu emocí v celé jejich šíři a snaha o reálné zobrazení člověka bere filmu možnost výtvarné stylizace. Navíc valná většina animáků poslední doby trpí značnými scenáristickými neduhy a v případě staroanglické legendy by mě patos pompa a schematičnost postav i děje mrzely ještě víc. Beowulf mi ale dokázal, že není žádným nezralým dílkem a dětské neduhy nechal daleko za sebou.

Beowulf

Vizuální stránka filmu je pastvou pro oči - scenérie, hry světel a stínů, mihotání pochodní v dřevěných sálech i výbuchy ohně a požáry i precizní animace pohybů. Na mimice postav by samozřejmě šlo zapracovat ještě mnohem a mnohem víc, ale i tak posunul Zemeckisův snímek svým následovníkům technickou laťku o hodný kus výš. Ovšem největším překvapením pro mě byl scénář. Promyšlená a poučená interpretace raně středověké legendy s motivy osudovosti a boje velkých mužů proti úskalím, která jim osud přichystal, soupeření starého a nového náboženství i aktivního a pasivního přístupu k protivenstvím. Celý film navíc provází snaha o co nejvěrnější pohled na dané historické období, kdy hrdinské historky gradovaly s každým dalším vyprávěním a bujaré pitky provázely opulentní hostiny s kostmi házenými přes hlavu psům a skandováním nemelodických košilatých rýmovaček.

Beowulf

Scenáristická dvojice Neil Gailman (stejnojmenná knižní předloha k Hvězdnému prachu) a Roger Avary dala snímku rozměr a hloubku, která se u celovečerních animovaných filmů poslední dobou moc nevidí. Ani kdejaký film s živými herci by se za scénář Beowulfa nemusel stydět. Ani režie nezůstala pozadu, jednotlivé kompozice scén skvěle sedí a souboje jsou přímo destilovanou akcí. Kompozičně je pak film rozdělen na dva časově oddělené úseky, které odpovídají tomu, že následky našich činů nás dostihnou i po letech a přihlásí se i s úroky bez ohledu na to, zda člověk má na to, aby jim čelil.

Beowulf

Beowulf je pastvou pro oči a další demonstrací toho, jak rychle letí kupředu vývoj v oblasti digitálních technologií. Naštěstí může nabídnout víc než jen efektní pozlátko. Jednu dobu proběhla tiskem zpráva, že se hollywoodští filmaři chystají zpracovat pověst o Libuši. Pokud by k látce přistupovali stejně poctivě, jako to udělali tvůrci Beowulfa, možná by měl Alois Jirásek v hrobě naprostý klid.

Beowulf

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), Warner Bros.

Beowulf (Beowulf) dobrodružný / fantasy / drama, USA, 2007

Režie: Robert Zemeckis, scénář: Neil Gaiman, Roger Avary, kamera: Robert Presley, hudba: Alan Silvestri, produkce: Robert Zemeckis, Steve Starkey, Jack Rapke, Steve Bing, střih: Jeremiah O'Driscoll

Hrají: Ray Winstone (Beowulf), Angelina Jolie (Grendeova matka), Anthony Hopkins (Hrothgar), John Malkovich (Unferth), Brendan Gleeson (Wiglaf), Robin Wright Penn (Wealthow)

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu