Arcibiskupský palác v Olomouci je přístupný veřejnosti

7. květen 2011

V Olomouci si můžete nově prohlédnout sídlo arcibiskupa Jana Graubnera, Arcibiskupský palác se totiž otevřel veřejnosti. Olomouc se tak stala prvním městem ve střední Evropě, ve kterém je sídlo úřadujícího biskupa otevřeno turistům. Návštěvníci si mohou projít místnosti, ve kterých se odehrálo mnoho významných historických událostí. Otevření Arcibiskupského paláce předcházely několikaleté přípravy a především rekonstrukce celé budovy.

Olomoucký Arcibiskupský palác určitě stojí za prohlídku. Celá budova je opravena. Do dáli září nová fasáda, restaurátoři obnovili okna, kamenické a kovářské prvky a samozřejmě museli také upravit interiéry reprezentačních sálů. Jak, to mi řekl Štěpán Sittek z olomouckého arcibiskupství.

Štěpán Sittek: “V rámci toho projektu se částečně restaurovala ta prohlídková trasa, vytvořila se nově místnost pro krátkodobé výstavy, objekt se upravil tak, aby ta trasa byla průchozí, aby se návštěvníci nemuseli vracet a jak pro návštěvníky, tak pracovníky turistického provozu bylo vybudováno takové to nezbytné zázemí.”

Arcibiskupský palác v Olomouci

Celý projekt stál 26 milionů korun, většinu peněz uhradila Evropská unie. Arcibiskup Jan Graubner je rád, že se lidé mohou podívat do historických prostor...

Jan Graubner: “Jsou to místnosti, které se neužívají běžně k provozu, ale při mimořádných událostech. Teď budou moci turisté projít všemi těmito prostorami. Je to asi dosti nezvyklé, aby byl turisticky otevřený prostor budovy, kde se také současně bydlí a současně pracuje. Bude to pro nás určitá komplikace. Pro lidi to bude příležitost také vidět, jak probíhá normální, obyčejný život s praktickými starostmi na církevním ústředí. “

Arcibiskupský palác v Olomouci

Prohlídkový okruh trvá přibližně 50 minut. Jak bude prohlídka probíhat, to ví opět Štěpán Sittek.

Štěpán Sittek: “Poté, co si někde v přízemí v tom návštěvnickém centru lidé zakoupí vstupenky, tak vystoupí po takovém reprezentativním schodišti do prvního patra a tady budou moci zhlédnout ty takzvané reprezentační sály olomouckého arcibiskupství, které tvoří vlastně celý jeden trakt té budovy. Ty místnosti mají původní výzdobu, která vznikala postupně od poloviny 18.století do zhruba do počátku 20. století.”

Arcibiskupský palác v Olomouci

V arcibiskupském paláci se odehrála řada významných historických událostí.

Štěpán Sittek: “Abdikace Ferdinanda pátého a nástup Františka Josefa na trůn, podepsaly se tady v jedné místnosti olomoucké punktace, rokovali tady ruský car a rakouský císař před bitvou u Slavkova. Prostory navštívili v podstatě všichni demokratičtí prezidenti Československé republiky a pak České republiky, navštívil je také Svatý Otec Jan Pavel II. v roce 1995, když v Olomouci svatořečil Zdislavu z Lemberka a Jana Sarkandra. Ty prostory mají hezkou výzdobu, je to expozice takového toho běžného zámeckého typu, čili instalovaný historický interiér s původním mobiliářem a na konci té prohlídkové trasy je pak místnost, ve které budou každým rokem nějaké krátkodobé výstavy.”

Arcibiskupský palác v Olomouci

Od května do září bude Arcibiskupský palác otevřen denně kromě pondělí od 10 do 17. hodin. Potřebné informace najdete na internetových stránkách www.arcibiskupskypalac.ado.cz.

autor: rak
Spustit audio

Více z pořadu