Aframon - zdravá pochoutka na gorilím jídelníčku

2. červenec 2008

Stejně tak jako my máme oblíbená jídla, i gorily ve volné přírodě mají své pochoutky, na kterých si smlsnou nejraději. Favoritem číslo jedna je u goril nížinných v kamerunských pralesech aframon (Aframomum sp., čeleď Zingiberaceae) - rostlina z rodiny zázvorovitých.

Aframon je druh západoafrického koření, který se řadí mezi krytosemenné rostliny řádu zázvorníkotvaré. Typické pro toto koření je jeho výrazná pálivá příchuť. Běžně je tato rostlina známá jako guinejský pepř nebo guinejský kardamon, meleguetský pepř nebo dokonce jako rajské zrno. Jde o trvalou dužnatou rostlinu, která roste v bažinatých oblastech podél západního pobřeží Afriky. Laboratorní rozbory prokázaly, že obsahuje přírodní protizánětlivé směsi, které mohou hrát klíčovou roli v otázce zdraví u goril.

Gorilám v přírodě zajišťuje tato rostlina nejen ochranu před nepříznivými vlivy na organismus, ale i potravu. Kromě toho ji gorily využívají jako stavební materiál na vytvoření hnízd. Listy aframonu se totiž stávají základním pilířem nočních pelíšků. Gorily si v přírodě staví svá hnízda každou noc a vždy na jiném místě. A podle toho, jak staré listy v hnízdě v pralese najdeme, můžeme odhadnout, před jakou dobou gorila na tomto místě spala.

Aframomum angustifolium

Aframonu je v afrických pralesích dostatek, a tak o něj gorily nemají nouzi. Hůře jsou na tom ale ty gorily, které žijí v zajetí (ať už v zoologických zahradách nebo záchranných stanicích). K této exotické rostlině nemají zpravidla přístup, což se podle posledních výzkumů může projevit na jejich zdraví. Vědci se domnívají, že absence této rostliny může vést k srdečním chorobám u goril.

Zaměstnanci záchranné stanice Limbe Wildlife Center se rozhodli svým chráněncům "kardamonovou vůni domova" z pralesa dovážet. Třikrát týdně se vypravují do blízkého Mount Cameroon, aby několik trsů aframonu sklidili. Několika hodinová cesta sice Limbe Wildlife Center vyčerpává jak finančně, tak i personálně, ale snaha, jak potvrzuje vedoucí LWC Felix Lankester, stojí za to. "Když člověk vidí ten entuziasmus, se kterým všechny gorily v Limbe vybíhají z nočních ubikací, jen aby se zmocnily toho největšího snopu aframonu, hned ví, že to vynaložené úsilí a náklady stojí za to."

Náklady na jednu cestu do pralesa se pohybují kolem $50, a to nejsou pro projekt v Limbe malé peníze. Zaměstnanci LWC se proto už jednou pokoušeli aframon pěstovat. Vymezili v záchranné stanici speciální prostor, kde se měla rostlina uchytit. Doba, za kterou aframon povyroste do patřičné velikosti, je ale dlouhá a pro každodenní účely Limbe Wildlife Center malý záhonek nestačí. Aframon by se musel pěstovat na mnohem větší ploše. A tak, když nemůže Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. Gorily z LWC mají to štěstí, že ošetřovatelům trvá cesta za aframonem "pouhé" 4 hodiny a že o tu svou gorilí pochoutku snad jen tak nepřijdou!

Zaměstnanci LWC dovážejí aframon gorilám z pralesa
autor: Jana Jirátová
Spustit audio
Projekt Odhalení