65. den: Opravdové odhalení - Moja je slečna

10. leden 2006

Ověřit pohlaví gorilího mláděte Moji - to byl jeden z úkolů, který jsme si stanovili před koncem naší trochu jiné reality show. Netušili jsme, jak nesnadný úkol před námi stojí, jak náročné bude odebrat vhodné vzorky a ty věrohodně zpracovat.

Již první výsledky rozborů ukázaly, jak těžké je získat od nekontaktního mláděte vzorek, který nebude kontaminovaný jinými gorilami, jak těžké bude určit, která nalezená a izolovaná DNA patří skutečně Moje. Ve stěrech ze zad Moji i z předmětů, se kterými byla Moja ve styku či které olizovala, byla opakovaně nalézána DNA ostatních členů gorilí rodiny a také dvou mužů, kteří se v pavilonu pohybují. Gorilího samce Richarda a vrchního ošetřovatele Marka Ždánského.

Teprve když se podařilo sebrat čerstvé sliny Moji a jejich rozbor byl porovnáván v té době s již známým DNA Richarda a Marka, pojali jsme první podezření, že to s pohlavím Moji nemusí být tak jasné. Následně se nám po velkém úsilí podařilo odebrat nekontaminovaný trus Moji a aktuální výsledek specializované laboratoře Genomac, s. r. o., byl jednoznačný. Moja je bez jakýchkoliv pochybností samička.

Certifikát
autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení