59. den: Finále - profil Kamby

4. leden 2006

Finále naší "trochu jiné reality show" Odhalení je doslova na spadnutí. Čtvrtým soutěžícím je nejstarší gorila ve skupině a poslední, která do pražské zoo přišla - samice Kamba. Podívejme se, jak ji vidí Marek Ždánský a Pavel Brandl z pražské zoo a také zpěvák Daniel Nekonečný, který je jejím obhájcem.

Kamba je svým způsobem unikátním jedincem v naší skupině, protože je z našich zvířat jediná, která se narodila v přírodě. Pochází z Kamerunu. Na začátku 70. let, kolem roku 1972, přišlo do Evropy několik velkých transportů goril z této části Afriky a Kamba je jednou z nich. Prošla řadou zoologických zahrad, kde měla nejrůznější pověst. V Německu například byla známá jako zvíře, které spíš ve skupinách dělá nepokoj, jako zvíře, které je agresivní vůči ostatním členům tlupy. My jsme ji v Praze měli od roku 2001 do povodně, a vnímali jsme ji úplně jinak. Kamba se u nás projevovala jako zvíře se snad nejlepší povahou, právě ona tlumila rozpory ve skupině, které byly tehdy dost velké.

Tadao, který byl tou dobou dominantním samcem ve skupině, neměl tehdy zcela standardní chování a často napadal ostatní členy skupiny. Kamba výborně fungovala jako uklidňující prvek, ona se stavěla mezi Tadaa a další zvířata vždy, když už hrozilo, že dojde k nějaké srážce. Nebo dokonce, pokud už k šarvátce došlo, Kamba přiběhla, objala útočníka zezadu a tím mu znemožnila v útoku pokračovat. Jednak se špatně útočí, když na vás visí pětaosmdesátikilová gorila, jednak každé objetí určitě tlumí agresivitu. Protože Kamba u nás fungovala jako důležitý uklidňující prvek, stáli jsme o to, aby se vrátila sem k nám do Prahy.

Kamba je jednou z posledních goril chovaných v Evropě, která pochází z divoké přírody a má stále šanci se rozmnožovat. Dosud neměla mládě, a protože je velká pravděpodobnost, že není příbuzná s žádnou jinou chovanou gorilou, její potomci budou geneticky hrozně důležití pro budoucnost. Kamba měla po celý život smůlu. Vždycky byla se samci, kteří s největší pravděpodobností nebyli plodní. Až nyní konečně dostala šanci, aby mohla zabřeznout. Pro nás je to velmi důležité, my jsme ji vlastně dostali ze Dvora Králové už před povodněmi. Šla do skupiny se samičkami Kijivu a Shindou. Při nynějším návratu Kamba zřejmě holky poznala, musela se ale seznámit s Richardem a my jsme čekali, kdy přijde první říje. S Richardem se před nedávnem naštěstí sblížili a začali se skutečně pářit.

Jakou má Kamba povahu, když ji srovnáme s ostatními samicemi? Jak se chová? Jaká je? Kamba je vyzrálá samice, je jí třiatřicet let a přesně ví, co si může dovolit. Není taková zmatkářka jako třeba Shinda, která dělá zbytečné haló ve chvílích, které by se daly zvládnout klidným způsobem. Shinda se zbytečně rozčiluje, na rozdíl od Kamby, která jako by kolikrát věděla, že je to zbytečné. Je to třeba přesně vidět, když Richard žere a holky nemají nic. Všechny na něj koukají a myslí si, že od něj něco dostanou, že na ně něco zbude. Samozřejmě že nedostanou, a jediná Kamba k němu nejde, protože ví, že to je úplně zbytečné. Prostě už je vidět, že je opravdu vyzrálá, taková zkušená.

Teď se ovšem Kamba chová trochu jinak, přece jen je tady úplně jiný samec. Kamba se u nás ještě úplně neusadila, pořád ještě dochází k menším konfliktům, ale zatím se zdá, že se jí nepodaří získat to místo, které měla dřív. Ona chce mít navrch, je to pro ni přirozené, je to staré zvíře, má v sobě sklony k dominanci, a teď najednou mladé samice, které byla zvyklá mít pod sebou, jsou dospělé a nechtějí se jí tak snadno podřídit. Takže Kamba teď občas působí až takovým trochu nervózním dojmem a uvidíme, jak se ta situace vyvine.

Jak vidí poslední nominovanou gorilu na výhru dvanácti melounů zpěvák Daniel Nekonečný? Poslechněte si, proč doporučuje hlasovat právě pro Kambu a co se my lidé podle něj můžeme od zvířat naučit. Příroda, ze které pocházíme, naše lůno, je naše nekonečná inspirace a měli bychom se od ní stále učit, protože vlastně neustále se od ní vzdalujeme a dostáváme se do určité civilizační křeče. Tudíž bychom se měli trošičku uvolnit, být přirozenější, svobodnější a naslouchat těm zvukům a hlasům přírody, které nám ukazují, jak žít bez všech křečí, strachu a nepříjemných omezení, které si sami sobě klademe.

A která z goril je tedy vaším favoritem? Bezkonkurenčně Kamba. A všichni musí vědět proč. Kdo jiný si zaslouží naše sympatie než právě Kamba? Která vnesla řád do chaosu, který vládl v tlupě Richarda. Postavila všechny do latě, respektuje mateřství Kijivu a nakonec nechala vládnout Richarda a sama se mu podvolila, aby mu přinesla potomka. Protože Kamba je geneticky nejcennější, protože jako jediná pochází z volné přírody a jelikož na Nový rok ji Richard obšťastnil, můžeme čekat geneticky vzácná gorilátka. A pokud náhodou ne, tak jako na Nový rok, tak každý den ji bude Richard znovu a znovu obšťastňovat po celý rok, takže můžeme se těšit na krásný gorilí rod. A díky komu? Díky Kambě. Takže, miláčkové moji, esemeskujte. Vivat Kamba!

Pokud vás tedy Daniel Nekonečný přesvědčil, hlasujte pro Kambu.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení