5. den: Jak je poznáme

11. listopad 2005

Snad každý, kdo sleduje pravidelně v České televizi reality show Odhalení, musí mít problémy s poznáváním našich soutěžících. Tedy Richarda si nespleteme, to je chlap jako hora, s hřebenem na týlu hlavy a stříbrnými zády. Ani s Mojou nejsou potíže, jiný takový drobek v Pavilonu zatím nepobíhá. Ale obě gorilí dámy, to už je horší.

Ať se díváme, jak se díváme, ne a ne je odlišit. A tak jsme si vzali na pomoc ošetřovatele a ti nám obě samice detailně popsali. Dozvěděli jsme se, že Shinda vypadá jako africký domorodec (případně jako indián), je stále jakoby zamračená a nepříjemná (což může být jen náš pocit a nemusí to mít nic společného se skutečnou náladou) a při pohledu z dálky má viditelné bříško.

S Kijivou budou potíže jen tehdy, když nebudeme vidět Moju přisátou na jejích zádech nebo poskakující v jejím nejbližším okolí (ale i tady pozor, Shinda někdy mládě "krade"). Kijivu je štíhlejší, má od Moji vytahaná prsa, při detailním pohledu na obličej prý připomíná černého psa mopse. Je to jistě nadnesené, ale má skutečně nižší a menší obličej. A navíc ji můžeme vidět, jak sedí nebo leží a drží si uši, což Shinda nedělá.

Jak nám prozradili odborníci, tento problém máme i s příslušníky jiných, vzhledově vzdálených komunit. Zkrátka odlišit od sebe turisty z Asie či Afriky někdy nedokážeme. Ale oni mají stejné potíže s námi! Stačí prý pár týdnů pobytu v některé z těchto zemí a problém je pryč. O to horší bývají návraty, kdy se nám mísí tváře starých známých a my nevíme, kdo je kdo. Bohužel se asi nikdy nedozvíme, jestli připadáme gorilám úplně stejní i my. Nebo už nás po těch letech soužití dobře odlišují?

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení