46. den: Jak se předvést

21. prosinec 2005

Ramenní vycpávky, zlacené prýmky, okázalé pohyby, postoje, rázné povely, podupávání. To všechno patří do arzenálu správného muže, tedy vojáka. Protože takový voják musí navenek neustále ukazovat svou mužnost, sílu, rozhodnost, musí své okolí strašit. Nepřipomíná vám to něco? Nechová se náš Richard a tisíce dalších stříbrohřbetých gorilích samců stejně?

Lidé se ale od goril přeci jen v mnohém odlišují. Třeba tím, že si nemusí vždy upevňovat pozici ve skupině hrubou silou. Stejnou roli hrají někdy peníze, jindy mimořádné nadání, výřečnost, umění dobře se obléci či nalíčit. O tom, jak se posiluje a udržuje pozice v rodině lidoopů a lidí, jsme si povídali s etologem Janem Havlíčkem.

Pane doktore, jak se tvoří hierarchie ve skupině primátů? To samozřejmě záleží na tom, o jaký druh primátů jde. Ale většinou se hierarchie utvoří poměrně záhy, a to na základě buďto hrozeb, nebo dokonce nějakých agresivních konfliktů. Ve chvíli, kdy je hierarchie vytvořená, dochází ke konfliktům spíše méně a vztahy jsou udržovány právě jenom na základě hrozeb. Ti níže postavení sami vědí, že nemá cenu se snažit uzurpovat právo třeba k přístupu ke žrádlu těm silnějším, a proto raději odejdou.

Já když se na ty gorily dívám, tak mezi samicemi dochází k vzájemnému pošťuchování, které ale nikdy nepřekročí určitou hranici. Vždycky zasáhne Richard, samice profackuje a rozežene je. Můžeme to považovat za normální běžné chování v gorilí rodině? Určitě to není nic patologického. Samec, který je vládcem harému, se sám snaží udržovat určitý sociální smír. Pokud by k těm potyčkám docházelo v nějaké větší míře, tak se snaží udělat pořádek.

Jak se vlastně určuje, který samec je nejsilnější? Je to jenom otázka hrubé síly nebo hraje nějakou roli i vzhled? Nevím, jestli přímo vzhled, co se týká třeba tváře, ale určitě celková mohutnost může rozhodovat o tom, jestli si nějaký cizí samec dovolí to, aby se snažil třeba proniknout do skupiny, kterou už vlastní samec jiný. V podstatě je to na úrovni síly, u goril určitě.

A u jiných primátů to funguje jinak? Především u šimpanzů hraje docela významnou roli schopnost vytvářet koalice, nebo jakási vynalézavost, což je pak obdobné jako u lidí, kde ve většině případů nemusí hrát ta hrubá fyzická síla tu nejdůležitější roli.

Využívají primáti k získání dominance ještě nějaké jiné triky než jen svůj vlastní vzhled? Právě u šimpanzů je docela důležitá vynalézavost. Byl popsán případ jednoho samce, který zjistil, že bušení do starých plechových barelů vydává poměrně značný hluk a začal to využívat při předvádění se mezi ostatními samci. Ukázalo se, že to má docela zásadní efekt a šikovný šimpanz začal velmi záhy stoupat v hierarchii mezi ostatními samci.

U lidí je hierarchie také důležitá. Jakým způsobem si člověk pomáhá k získání dominance a vyššího postavení? To samozřejmě záleží jednak na kontextu a jednak pak v rámci toho, v jaké se pohybujeme společnosti. Samozřejmě jsou určité segmenty i v naší společnosti, kdy i hrubá fyzická síla může být tím převažujícím faktorem. Ale pak je asi ve většině jiných segmentů společnosti důležitá jakási schopnost sociálně ovlivňovat jiné a ta může i z určitého pohledu být viděna jako určitá manipulace. Nemusí to být vždycky schopnost ovlivňovat, ale i manipulovat.

Hraje u lidí nějakou roli jejich oblečení? Určitě ano, u nás, podobně jako u goril, dochází k tendenci zvětšovat svůj objem při potenciálně konfliktních situacích, zvláště mezi muži. Pomáháme si vytahováním ramen, ale také třeba formou oblečení, takže u celé řady armád bylo velmi oblíbené například vytváření mohutných ramenních vycpávek, které zvětšují objem těla. Velmi známé jsou také ramenní tyče u kozáckých jezdců.

Lidé často využívají deodoranty. Je vůně a pach i u goril důležitá ve vzájemné komunikaci? Bohužel je třeba říct, že o gorilách a jejich vůni v podstatě není nic známo. Jedním z důvodů může být poznatek, že u vyšších primátů obecně je nejdůležitějším smyslem zrak, a tím pádem čichová komunikace hraje v podstatě zanedbatelnou roli. Je ale možné, že i pach u goril bude hrát roli v komunikaci, nicméně studie se na to prostě nesoustředily, nezabývaly se tím. Podobná situace byla až donedávna u člověka. Podle toho, kolik věnuje člověk prostředků a času, aby měnil nebo nějakým způsobem produkoval jinou vůni, tak asi čichová komunikace velmi zásadní roli hraje.

Můžeme naše postavení na žebříčku v lidské společnosti zvýšit tím, že budeme chodit do posilovny, budeme mít velká ramena a vypracované svaly, pomůže nám tento vzhled k vyššímu postavení? Záleží, v jaké společnosti budete žít. Ale zajímavý je fakt, že když byly prováděny studie, které se zabývaly fyzickou přitažlivostí těla, tak se ukazuje, že atletická, svalnatá postava u muže je považována za atraktivní. Nicméně pokud byly ženám předkládány obrázky kulturistů, tak velmi klesala jejich atraktivita v podstatě na úroveň a možná i níže, než byli jedinci nesportovně vypadající nebo vyhublí.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení