34. den: Moja slaví 1. narozeniny

10. prosinec 2005

V sobotu se v pražské zoo sešly stovky, možná tisíce lidí u příležitosti oslav prvních narozenin asi nejslavnějšího zvířecího mláděte u nás - gorilky Moji. Slavnost začala oficiálně po poledni, ale stánek Českého rozhlasu byl otevřený od rána a také v návštěvnickém centru bylo živo po celý den.

Pro návštěvníky jsme připravili bohatý program. V návštěvnickém centru se mohly děti zapojit do tradiční akce Malujeme - po síti, kdy jsme pro rok 2006 vyhlásili téma Obrázky pro Moju. A za své obrázky namalované přímo v zoo si děti mohly odnést krásné odměny. Mnohé z nich se ale ve vytopených prostorách centra zdržely i s rodiči mnohem déle, neboť se na pódiu se zajímavým programem střídali moderátoři Českého rozhlasu Leonardo.

Přímo nad venkovním výběhem goril jsme postavili velký vytápěný stan. Zde po celý den na obří plazmové obrazovce běžely sestřihy naší trochu jiné reality show Odhalení, rozdávaly se propagační materiály, návštěvníci bez rozdílu věku si mohli vyzkoušet své znalosti v kvízu o ceny a hlavně - mohli si zde koupit propagační předměty s logem Odhalení, čímž přispěli na záchranu goril v Africe. Protože veškerý zisk z prodeje moderních triček, atraktivního spodního prádla, pohlednic, elegantních taštiček a krásných gorilek míří do Afriky. V některých chvílích byla obě naše stanoviště doslova obležena návštěvníky, výherce kvízu jsme vybírali každou půlhodinu někdy i ze stovky anketních lístků.

Před jednou se zájem všech soustředil na provizorní pódium, postavené u vchodu ke gorilímu pavilonu. Program zahájil ředitel zoo dr. Petr Fejk, o Moje vyprávěl Marek Ždánský, o gorilách zoolog František Šusta. Ale to už se na pódiu začali scházet pozvaní gratulanti. Primátor Prahy dr. Pavel Bém s manželkou přinesli košík ovoce a zeleniny, s dárkem přišla modelka Tereza Maxová, moderátorka Pavlína Volfová s maminkou, zpěvačkou Pavlínou Filipovskou, a hlavně tým Odhalení v čele s šéfredaktorem Mirkem Bobkem a oběma moderátory televizní části Janou Infeldovou a Petrem Rajchertem. Náš dárek byl v každém případě nejoriginálnější - Moja dostala nádherné velké dřevěné autíčko.

Náklaďák s ovocem

A už se všechny dárky nesly do gorilího domu. Rychle rozmístit hromady pochutin od dárců, doprostřed postavit dřevěný náklaďák plný dobrot a vypustit nadržené gorily. Proč nadržené? To se musíme vrátit hned k ránu, ještě před začátek vlastního programu. Před devátou jsem zvonil u zadních dveří do pavilonu goril na Marka, se kterým jsem chtěl probrat pár drobností k dnešnímu programu a hlavně některé technické záležitosti, týkající se našich dalších plánů v zoo. Až na třetí zazvonění se otevřely dveře a v nich stál Marek s nepříčetným pohledem. "Ne, teď ne, až později. Oni se mi servali a vůbec nevím, jestli je dostanu z ložnice do výběhu, kde budou dárky." Dveře se zaklaply a my zůstaly na mrazu. Musel jsem se smát větě "Oni se mi servali", která mi připomíná pláč maminek nad dětmi ve stylu: on mi nechce jíst, ona se mi počůrává, on mi nastydnul (nikdy jsem nepochopil, proč "on mi", když nastydnul, počůrává se a nejí ne pro maminku, ale pro sebe). Marka jsem sehnal až o dvě hodiny později, kdy se situace uklidnila. "Proč se rvali?" zajímalo mne pochopitelně hned. "Oni vidí ten stan nahoře, vědí, že se něco děje, že není něco jako vždy, jsou strašně nervózní."

Vraťme se k dárkům, ke chvíli, kdy jsou všechny na svém místě, skla návštěvnické místnosti obležená hosty a gratulanty. Padací dveře se otvírají a rodina vbíhá do pavilonu v obvyklém pořadí. Richard bez váhání peláší k želatinovému dortu, v jehož středu trčí vzhůru místo svíčky mrkev. Tu ukousne a už si pochutnává na sladkém povrchu dobroty. Shinda - ani nevím odkud - již dva metry za vchodem třímá révový hrozen a cpe si kuličky do pusy. Také Kijivu a Kamba si brzy najdou něco dobrého a uklidí se s tím do kouta. Jen oslavenec ze zad své matky sleduje cvrkot kolem sebe.

Když je dort zlikvidovaný, Richard objeví auto naložené ovocem. Jedním pohybem oddělí korbu od kabiny, ale raději než dřevu se věnuje žrádlu. Po chvíli si s autem hraje Shinda, pak zase jiná samička. Až v pozdním odpoledni, kdy nacpané gorily odpočívají a pospávají, zastihneme malou Moju u náklaďáku. Točí si kolečky a pak radostně tleská. Sláva, to je moje auto, narozeniny se vydařily.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení