13. den: Jak dlouho žijí gorily?

19. listopad 2005

Byl jsem se s dětmi podívat v sobotu na naše hrdiny v zoo. Jen tak, soukromě. Postávali jsme v příjemně vytopeném přítmí návštěvní části gorilího pavilonu a sledovali dlouhé minuty laškování Shindy s Richardem, hrátky Moji s Kijivu, přetahování obou samic o mimino nebo o hromadu dřevité vlny.

A vtom přišla úplně jednoduchá a zásadní otázka: "Tati, jak dlouho žije gorila?" Zapátral jsem v paměti. "Někdy i padesát let," vystřelil jsem od boku. Následovala série dotazů proč tak málo, a proč tak moc, a proč my žijeme déle než gorily, ale já už přemýšlel, kde najdu skutečně přesnou odpověď.

Doma jsem listoval encyklopediemi, brousil na webu a došel postupně k závěru, že jsem poněkud přestřelil. I když jen trochu. Gorily v zoologických zahradách žijí v průměru podstatně déle než v přírodě. V divočině na ně číhá nejrůznější nebezpečí a stařeckého věku se dožívají jen zřídka. Zato v zoo je dobře postaráno o všechny jedince bez rozdílu věku a nic jim nehrozí ani v době, kdy je bolí končetiny a nemají třeba zuby.

V pražské zoo se do dnešních dnů objevilo třináct goril. První byl Titan, který přišel jako miminko (ve věku kolem jednoho roku) v září 1963. V zoo žil 26 let a zemřel v únoru 1988. Jen o rok později přišla Nigra, stejně stará jako Titan. Ta odešla v lednu 1999 do Zoo Rostock, kde zemřela stářím úplně nedávno - 17. 7. 2005. Žila tedy 43 let a podle dostupných údajů se jedná o nejstarší gorilu v lidské péči.

Z dalších goril, které chovala pražská zoo, žijí dosud v Zoo Dvůr Králové Tadao a Kamba (pocházejí z odchytu v přírodě v roce 1972 - je jim tedy 33 let) a o rok mladší samec Assumbo (narozený v roce 1973 v Zoo Jersey, nyní v Zoo Rostock). Jsou to tedy gorily v nejlepším věku, ale na babičku Nigru mají ještě nějaký ten rok ztrátu. Přejme jim tedy stálé zdraví a dlouhé spolu-žití.

autor: Martin Smrček
Spustit audio
Projekt Odhalení