Zprávy z Pákistánu (pátek 3. ledna 2002)

3. leden 2003

Pákistánští ochránci přírody zareagovali na zprávu o smrti Kateřiny skutečně bleskurychle a se zájmem, který nás velmi mile překvapil.

Ředitel pákistánského WWF pan Ali Habib nám dnes napsal: "Zašlete nám prosím přesné údaje za systému GPS o pozici vysílače, abych mohl požádat pracovníka WWW z naší kanceláře v Gilgitu, aby se na místo vypravil a případně promluvil s vesničany. Tímto způsobem bychom mohli šířit osvětu mezi místními obyvateli, aby čápům neubližovali, protože jich v této oblasti může být více. Zároveň bychom je tím mohli připravit na přílet čápů v příštím roce. Budeme mít alespoň pocit, že Kateřinina smrt určitým způsobem předznamená začátek nového, lepšího programu na ochranu čápů černých v Pákistánu."

V tuto chvíli se zdá, že všechno zlé může být pro něco dobré. Pokud by smrt Kateřiny napomohla tomu, aby čápi byli na svých cestách o něco bezpečnější, bylo by to opravdu skvělé.

A ještě jedno upřesnění a jedna pozvánka. Upřesnění se týká zprávy, která dnes prošla tiskem: Kateřina nepřeletěla K2, jak je tam uvedeno; letěla průsmykem Kunjerab a překonala Karakoram, jehož součástí je i K2. Pozvánka je na středu 8. ledna do chomutovského zooparku, kde se od 15 hodin uskuteční vyhodnocení velké soutěže pro děti a tisková konference k našemu projektu.

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio