Zprávy z Kalábrie (pondělí 29. května 2000)

29. květen 2000

Poté, co byl loni na podzim zastřelen na jihu Itálie čapí sameček Václav (podrobnosti v zápisech ze 3.11. , 11.11. a 3.12.1999), dozvěděli jsme se o existenci ochranářských kempů. Jan Štefec, Denisa Poláková a Vladimír Kron se v Kalábrii jednoho takového kempu zúčastnili:

"Naše představa před odjezdem byla, že budeme pomáhat sledovat migrující ptáky nebo případně pytlácké aktivity. Zdaleka jsme netušili, že celá akce nemá jen tento jediný význam. Hlavním cilem Kempu bylo upozornit veřejnost v celé Evropě na problem střílení ptáků ve Středomoří a vytvořit tím tlak na úřady, ktere jsou kompetentni zasáhnout. (V Kalábrii tato snaha vedla k vytvořeni ozbrojené stráže národního parku.) Nejedná se přitom jen o pytlactví, ale i o legální lov. Například v Tunisku je legálně možno lovit téměř všechno co létá a na Maltě je situace ještě horší - ve dvou loveckých sezónách v roce se střílí úplně všechno. Ze 350 tisíc obyvatel je 60 tisíc registrovaných lovců - to je téměř každý druhý muž - a zbytek pytlačí. Tři dny byli proto v Kempu dva zástupci maltské policie a jeden ochranář, aby se podívali, jakým způsobem je tato situace řešena v Itálii a co by se dalo použít u nich.

Velký úspěch u všech měl Váš projekt Africká odysea. Byli jsme dokonce požádáni, abychom z webu stáhli a vytiskli nějaké materiály a připravili pro Malťany kratší povídaní. Rádi jsme vyhověli. Vzhledem k tomu, že čapí osudy sleduji už několik let, většinu otázek jsem byl schopen zodpovědět, ale třeba co stojí satelitní vysílač a jeho provoz, nebo jak daleko od vody a v jaké nadmořské výšce hnízdí čápy v Brdech, to jsem nevěděl. Ale i tak myslím, že jsme byli celkem úspěšní, protože od Malťanů jsme dostali pozvání na podobnou ochranářskou akci pořádanou v září na Maltě.

Celý pobyt v Itálii se nám moc líbil. Bylo to deset dní strávených ve společnosti lidí ze všech koutů Evropy, deset dní poznáváni krasné přírody a života v ní."

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio