Zprávy z Brd i z Afriky (pondělí 26. dubna 1999)

26. duben 1999

Krátká zpráva od Mirka Bobka z Afriky - Kristýnin vysílač se zatím nepodařilo nalézt, další zprávy ze Senegalu očekáváme zase za týden.

Jonáš byl v pátek kontrolován paní Cristinou Parkesovou na obvyklém místě v jižním Španělsku ve společnosti dalších tří mladých čápů černých.

Zpráva z Brd - na loňském hnízdě Kristýny, kde je od poloviny března umístěna kamera, se znovu začal objevovat jeden čáp černý. Připomínám, že dva různí čápi se objevili na tomto hnízdě koncem března - byl to sameček bez kroužků a "záhadná" čápice s kroužky. V minulém týdnu čáp přiletoval opakovaně a upravoval staré hnízdo. Nakypřil zobákem starou hnízdní výstelku z mechu, přerovnával větvičky a skládal je po obvodu hnízda. Choval se tedy "jako doma", ale je zatím sám. Ve čtvrtek 22. dubna se zdržoval na hnízdě téměř dvě hodiny, dokonce na chvilku usedl do hnízdní kotlinky. Podle mohutnosti odhaduji, že se jedná o samečka, je bez kroužků a má nápadně tmavě zbarvené přední části nohou - tím se podobá čápovi, který se na hnízdě objevil koncem března.

Neznámý čáp na hnízdě Kristýny
Spustit audio