Zprávy z 18. 12. 1936

18. prosinec 2013

Zprávy patří k tomu nejvíc pomíjivému, co rozhlas ve svém vysílání nabízí. Přesto je to každodenní nezbytná součást programu, zrcadlo všedních událostí, kterým teprve budoucnost přisoudí buď zvláštní význam, nebo zapomenutí. Nahrávky zpráv z období první republiky jsou dnes naprostým unikátem.

Nepřipravovali je tehdy rozhlasoví redaktoři, ale zaměstnanci Československé tiskové kanceláře. Četli je z budovy Orbisu několik set metrů nad rozhlasem a odsud se přenášely do vysílání. Pro zaznamenání na deskách byly příliš banální, ale co bychom za ně dnes dali! Naštěstí se alespoň malý zlomek zachoval. V polovině 90. let při bourání původního křídla rozhlasové budovy ležela ve vyklizené místnosti bezradně v koutě hromádka desek.

Jsou na nich zprávy z jediného dne - z 18. prosince 1936. Čím byl ten den mimořádný, že byly zprávy zachovány? To se můžeme jen domnívat …ale snad proto, že právě uplynul rok od zvolení Edvarda Beneše prezidentem republiky. Součástí dopoledních zpráv byl přehled aktuálního tisku. Čte ho redaktorka Macháčková:

autor: Lenka Faltýnková
Spustit audio