Zprávy rakouského rozhlasu v češtině

22. srpen 1968

Posloucháte zprávy Rakouského rozhlasu v české řeči.

Československo:

Podle zprávy svobodného Československého rozhlasu mělo velitelství Varšavského paktu vydat dnes odpoledne v Praze následující rozhodnutí:
1. Jakýkoliv pokus o odzbrojení Československé lidové armády má být okamžitě zastaven.
2. Práce členů vlády a ostatních zaměstnanců nesmí být rušena.
3. Vojenské jednotky jsou vyzvány neprodleně uvolnit menší města.
4. Vojenské jednotky ve velkých městech jsou vyzvány stáhnout se na okraje měst.
5. Bankám a peněžním ústavům má být umožněn normální provoz.
6. Zásobování vojenských jednotek musí se dít vlastními prostředky.
7. Normální provoz musí být okamžitě obnoven a zajištěn.
8. Jednotky sovětské armády jsou vyzvány okamžitě uvolnit objekty, patřící Československé lidové armádě.

Zasedání XIV. mimořádného sjezdu Komunistické strany Československa v Praze pokračuje. Sjezdu se účastní na tisíc řádně zvolených delegátů. Účastníci sjezdu se usnesli vyhlásit zítra v poledne generální stávku za předpokladu, že nebude kladně odpovězeno na rezoluci sjezdu a vojenské jednotky Varšavského paktu neopustí do této doby území Československé republiky, a zajištění straničtí funkcionáři a členové vlády nebudou propuštěni.

Podle sdělení pražského rozhlasu vydali kromě kromě Františka Barbírka také další členové předsednictva Komunistické strany Československa, a sice Indra, Kolder a Biľak, prohlášení dementující obvinění, že měli podepsat výzvu žádající pomoc zemí Varšavského paktu.

Pražský rozhlas vysílal dále zprávu, že předseda vlády Oldřich Černík byl v odpoledních hodinách v Praze zatčen a odvezen sovětským letadlem na neznámé místo.

Jugoslávie:

Podle sdělení československého velvyslanectví v Bělehradě nachází se československý ministr zahraničních věci dr. Jiří Hájek dosud v jugoslávském hlavním městě. Ministr Hájek uvažuje o cestě do New Yorku. O cestě nebylo však ještě definitivně rozhodnuto. Jak známo, dlí ministr Hájek v Bělehradě společně s dalšími členy československé vlády - náměstkem předsedy vlády Oto Šikem, ministrem Vlasákem a předsedou Státní plánovací komise Gaspárkem. Všichni čtyři členové československé vlády jsou ve styku s jugoslávskými vedoucími politickými činiteli.

Spojené národy:

Bezpečnostní rada Spojených národů se sešla dnes odpoledne k další schůzi, na níž se zabývala současnou situací v Československu. Zástupci Spojených států amerických, Velké Británie, Francie, Kanady, Brazílie, Dánska a Paraguaye podali návrh rezoluce odsuzující vstup jednotek Varšavského paktu na území Československé socialistické republiky a žádající jejich okamžité odvolání.

Velká Británie:

Ministr zahraničí Michael Stewart odvolal svoji návštěvu stanovenou na září v Maďarsku a v Bulharsku na znamení protestu proti účasti těchto dvou států na obsazení Československé socialistické republiky. Pouze návštěva v Rumunsku, stanovená taktéž na září, zůstává v platnosti. Britská vláda se na své dnešní schůzi zabývala opětně situací v Československu.

Dánsko:

Zasedání Socialistické internacionály v Kodani, které bylo původně plánováno na čtyři dny, bylo dnes po dvoudenních zasedáních s ohledem na současnou situaci v Československu předčasně ukončeno. Členové vlád, kteří se zasedání účastnili, byli nuceni vrátit se do svých zemí a převzít řízení svých vládních povinností.

Spojené státy americké:

Zdravotní stav bývalého amerického prezidenta Eisenhowera je označován lékaři nadále za kritický. Dochází nadále k opakování srdečních křečí.

Kolumbie:

Papež Pavel VI. přiletěl dnes do hlavního kolumbijského města Bogoty, kde se zúčastní světového eucharistického sjezdu.

autor: ORF
Spustit audio