Zprávy rakouského rozhlasu v češtině

23. srpen 1968

(Omluvte, prosím, sníženou kvalitu záznamu.) Posloucháte zprávy Rakouského rozhlasu v české řeči. U mikrofonu Jean Dannes (?).

Sovětský svaz:

Prezident Československé socialistické republiky, armádní generál Ludvík Svoboda, přiletěl dnes odpoledne v čele vládní a stranické delegace k jednáním do Moskvy. Československá delegace byla uvítána na moskevském letišti s vládními poctami předsedou Nejvyššího sovětu Podgorným, prvním sekretářem Sovětské komunistické strany Brežněvem a ministerským předsedou Kosyginem. Jednání v Kremlu byla zahájena v 17 hodin středoevropského času.

Československo:

Podle zprávy svobodného pražského rozhlasu podařilo se tajemníku ústředního výboru Komunistické strany Československa, doktoru Čestmíru Císařovi, uniknout ze zajetí. V dopise, jehož text byl vysílán svobodnou rozhlasovou stanicí Praha, sděluje Čestmír Císař: "Jsem připraven převzít jakýkoli úkol. Byl jsem zatčen 21. srpna, podařilo se mi ale uniknout. Nacházím se pod ochranou československých vlastenců a komunistů. Věřím, že se mi podaří podílet se na práci nově zvoleného ústředního výboru Komunistické strany Československa."

Předseda obranného a bezpečnostního výboru Národního shromáždění Československé socialistické republiky Leopold Hofman vyzval všechny zaměstnance ministerstva vnitra, aby neplnili příkazy sovětských velitelů k zatýkání československých občanů. Ministerstvu vnitra měla být předána dlouhá listina se jmény politiků, spisovatelů, kulturních pracovníků a vedoucích hospodářských činitelů, kteří mají být na příkaz Moskvy zatčeni.

Rakousko:

Svaz rakouských odborů dnes oznámil, že přerušil dosavadní přátelské vztahy se sovětskými, maďarskými, bulharskými a polskými odborovými organizacemi. Všechna pozvání do Rakouska byla s veškerou platností odvolána. Jako důvod tohoto rozhodnutí bylo uvedeno obsazení Československa ozbrojenými silami těchto zemí. S Německou demokratickou republikou nemají rakouské odbory žádný kontakt.

Ústřední výbor Komunistické strany Rakouska se zabýval ve dvoudenním zasedání, které dnes odpoledne skončilo, situací, která nastala obsazením Československa vojenskými silami Varšavského paktu. V závěrečném usnesení odsoudil ústřední výbor rakouské komunistické strany tento krok a konstatoval, že československá vláda, prezident Československé republiky, vedení Komunistické strany Československa, ani jakýkoliv jiný povolaný a oprávněný orgán nežádal o vojenskou pomoc. "Vstup vojenských jednotek zemí Varšavského paktu na území Československé socialistické republiky představuje hrubé porušení ujednání z Čierné nad Tisou a Bratislavy," praví se v závěru usnesení.

Nyní několik důležitých upozornění československým státním příslušníkům, nacházejícím se ve Vídni. Českoslovenští státní příslušníci, kteří nemohou nyní pro změněné poměry cestovat zpět do své vlasti, mohou se v případě nutnosti obrátit na redakci vídeňských Svobodných listů, Vídeň 5 (adresa, telefon) o informace.
Druhé sdělení: Ve spolupráci s organizací Pomoc uprchlíkům vydává Wiener öffentliche Küche (WÖK) ve všech svých filiálkách Čechoslovákům, kteří zůstali v Rakousku, bezplatné obědy. Mají se přihlásit u organizace Pomoc uprchlíkům, (adresa), kde obdrží poukázky na 1 oběd denně. O děti je postaráno zvláště. Personál kuchyně dostal příkaz připravit pro děti lehká jídla.

Slyšeli jste zprávy Rakouského rozhlasu v české řeči.

autor: ORF
Spustit audio