Zoo Praha odchovala jako druhá v Evropě želvu ostnitou

29. srpen 2012

Pražské zoo se v uplynulých dnech podařilo vůbec poprvé odchovat želvu ostnitou. Mládě je potomkem želv, které měly původně skončit na jídelních stolech v Asii. Zoo Praha se stala teprve druhou zahradou v Evropě, kde se tato choulostivá želva úspěšně rozmnožila.

Čerstvě vylíhlé mládě želvy ostnité je mimořádně zajímavé svým vzhledem; na první pohled zaujme tím, že vypadá úplně jinak než jeho rodiče. „Zatímco dospělá želva ostnitá je oblá, mládě má na krunýři ostny, které píchají. Připomíná šišku nebo s trochou fantazie malého stegosaura,“ popsal kurátor plazů Zoo Praha Petr Velenský.

Dvě samice a jeden samec želvy ostnité přicestovaly do pražské zoo v roce 2002. Evropská asociace zoologických zahrad tehdy totiž vyzvala své členy, aby se ujali co nejvíce jedinců z celkem 10.000 želv zachráněných v Hongkongu z paluby lodi, která zvířata převážela do Číny a Macaa. Zoo Praha poskytla domov celkem stovce želv pěti různých druhů – vedle želv ostnitých to byly želvy amboinské, tlustohrdlé, černavé a orlície bornejské.

Mládě želvy ostnité ze Zoo Praha - pohled na krunýř

V následujících letech se v Troji rozmnožily všechny tyto druhy právě s výjimkou želvy ostnité. S jejím chovem se nevedlo lépe ani ostatním zoo: z Hongkongu sice putovalo 281 želv ostnitých do celkem 16 evropských zahrad, žádné z nich se ale doposud nedařilo tyto zachráněné jedince rozmnožit. Jako první to teď dokázala pražská zoo a stala se díky tomu teprve druhou zahradou v Evropě, která kdy želvy ostnité odchovala. Prvenství drží zoo v britské Jersey.

„Želva ostnitá je mimořádně choulostivá. Ve volné přírodě žije v horských potocích jihovýchodní Asie a nemá ráda horko. Na jejím chovu je nejobtížnější úspěšně vylíhnout vajíčka – tato želva klade pouze jediné vejce, které je potřeba uchovávat ve střídavé teplotě v rozmezí od 24 do 29 stupňů Celsia,“ vysvětlil úskalí chovu kurátor Velenský. Inkubační doba u želv ostnitých trvá 116 dní.

Dospělé želvy ostnité při námluvách (vlevo samice, vpravo samec)

Vzácné mládě, které po vylíhnutí měří na délku 53 milimetrů a váží 38 gramů, zůstane v zázemí zoologické zahrady. Návštěvníci si jej však budou moci prohlédnout tento víkend v rámci komentovaných krmení, a to v sobotu ve 13:30 při krmení mladých varanů komodských v Pavilonu velkých želv a v neděli ve 14:00 při setkání s leguány v Pavilonu kočkovitých šelem.

autor: Zoo Praha
Spustit audio