Žofie zahynula v Turecku (úterý 3. října 2000)

3. říjen 2000

Jak už jsme informovali, mladá samička čápa bílého Žofie zahynula poblí Sinekli v evropské části Turecka. Stejně jako desítkám a stovkám dalších čápů se jí osudným stal chybně konstruovaný sloup elektrického vedení. Přestože existuje nespočet odborných prací na téma "ptáci a elektrická vedení", není nikdo schopen přesně říci, kolik opeřenců každoročně na takzvaných sloupech smrti zahyne. Jisté je, že jde o problém, který nezná hranice. Velcí tažní ptáci jako čápi nebo orli, jsou ohroženi jak na hnízdištích, tak na tahových cestách a na zimovištích. V Evropě, Asii i v Africe, všude mohou usednout na nevhodně konstruovaný sloup, na němž křídly způsobí zkrat a elektrický výboj je zabije. Úbytek některých druhů bývá spojován právě se sloupy smrti.

Místo, kde zahynula Žofie

Žofiina cesta skončila v místech, kudy vede tahový koridor k Bosporu. Prolétají jím desetitisíce čápů. V této oblasti téměř nejsou stromy - a tak čápi musejí usedat na smrtící sloupy. Na dvoukilometrovém úseku elektrického vedení, kde zahynula Žofie, byly pozůstatky dalších nejméně 13 čápů bílých! Na jiném, stejně dlouhém úseku, pak pozůstatky minimálně 8 čápů. Ne všechny byly z letošní podzimní migrace, na druhé straně je téměř jisté, že se jich zachovala jen část. Mrtví čápi se stávají kořistí šakalů. Kolik čápů zabijí sloupy v celé evropské části Turecka není zatím možné ani jen odhadnout. Je však nepochybné, že v tomto prvním úzkém místě východní tahové cesty dochází k tragédiím ohromných rozměrů.

Sloup smrti s uvízlým čápem

Díky sledování mladé čapí samičky Žofie se nám tak v Turecku podařilo odhalit oblast, kde jsou čápi i další tažní ptáci vystaveni mimořádnému riziku. Samotné zjištění této skutečnosti ale bohužel nestačí. Nedaleko středočeských Votic nedávno na sloupech elektrického vedení uhořelo pět čápů bílých. I na našem území je mnoho sloupů smrti, o jejich nebezpečnosti se dávno ví - a úpravy těchto sloupů vesměs postupují pomalu nebo se úplně zastavily. Za tohoto stavu lze stěží protestovat proti tomu, co se odehrává v Turecku.

Kosti a peří dalšího čápa
autor: Miroslav Bobek
Spustit audio