Znáte prskavce?

3. prosinec 2001

Prskavec - to není sameček od vánoční prskavky. Není to ani rozzlobený člověk, který nevolí prská nad něčím, co se mu nelíbí. Prskavec je brouk.

Je to brouk příbuzný střevlíkům, je to tedy dravý brouk. Je sice dravý, ale má také své nepřátele a proti nim se velice zajímavým způsobem brání. On totiž dokáže ze zadečku vystřelovat kapičky ostře páchnoucí a štiplavé tekutiny, a to vystřelování je dokonce slyšitelné a je dokonce i viditelné, protože nad zadečkem brouka se objeví takový maličký obláček páry. Tato tekutina velmi ostře čpí a většina útočníků zaváhá a prskavec tak má příležitost utéci.

Je to velice účinná obrana. Mnoho zvířat se brání tím, že vylučuje nějaké páchnoucí látky, a zvláště mezi hmyzem je tento způsob obrany velice rozšířený. Ale žádný z nich nepoužívá tyto látky tak nápadně, jako právě brouci prskavci.

Prskavci mají zadeček velice pohyblivý a tím konečkem mohou přesně zamířit. Takže prskavec třeba střelí ptáku, který ho chce chytit, nálož přímo do oka a pták na chviličku přímo oslepne, protože ho to v oku štípe, a to je vždycky dost času, než se z toho probere, na to, aby prskavec mohl zmizet. Prskavci mají tento způsob obrany opravdu zapotřebí, protože oni neumějí létat, jako ostatně většina střevlíkovitých. Pohybují se tedy pouze po zemi, běhají, a proto jsou svými nepřáteli snáze dosažitelní. I obyčejní střevlíci se brání vylučováním podobných páchnoucích látek, ale neumějí mířit a útočníky spíš odstrašují pouze pachem.

autor: František Urban
Spustit audio