Znáte aloe?

4. leden 2002

Aloe - říká se mu také mořská cibule - je velká skupina subtropických a tropických rostlin s dužnatými listy. Jedná se o sukulentní rostliny zvyklé na určitý režim přísunu vody, které si musejí vodu schraňovat pro suché vegetační období.

Aloe jsou trošku podobné agáve, které jsou pravděpodobně trošku známější. Pryskyřice z listů některých druhů aloe se už od starověku považuje za léčivou a zdá se, že skutečně léčivá je. Je také součástí nejrůznějších mastí proti otokům, mastí hojivých i vonných mastí. Pryskyřice z aloe je také někdy užívána i vnitřně, je totiž součástí některých projímadel. Z toho vyplývá, že aloe má dosti široké upotřebení.

Aloe

Je zajímavé, že tato rostlina je u nás už od pradávna pěstována v domácnostech. Velmi často ji pěstovali venkované za okny nebo na teplých místech v bytě, protože ona nesnáší naši zimu, a jejím léčivým účinkům byla vždycky dávána velká důvěra, a zřejmě oprávněně.

Zároveň je aloe dosti ozdobná rostlina, takže slouží i jako dekorativní pokojová rostlina. Můžete se s ní setkat leckde a pro svou vůni a neobvyklý sukulentní vzhled je dost oblíbená.

autor: František Urban
Spustit audio