Zkáza pomerančových labyrintů

8. leden 2008

Jistě si vzpomínáte, jak jsme v úterý 18. prosince gorilám do pavilonu slavnostně nainstalovali dva dřevěné pomerančové labyrinty. V prvních dnech se zdálo, že je to pro ně ideální hračka, která je jednak duševně rozvíjí a jednak na delší chvíli zabavuje. Dokonce i Shinda, která je občas trochu horkokrevná, se k labyrintům chovala velmi opatrně a užívala si luštění toho dřevěného rébusu. (Pamatujete, jak jsme v článku Nejnovější gorilí hlavolam psali, že se Shinda přiznala k utrženým dvířkům?)

Pokus s labyrinty naplněnými pomeranči jsme stihli několikrát zopakovat. Ošetřovatel Marek musel vyzkoušet, jaký průměr pomerančů má gorilám do hračky vkládat, aby jim vyjmutí přece jenom trochu ulehčil. Začalo se totiž ukazovat, že jsme na gorily byli možná příliš přísní, když jsme pro ně vymysleli poměrně složitý systém chodbiček. Gorily se totiž snažily, ale stále to bylo nad jejich síly. Pomeranč jim často padal do slepé šachty a pak nezbývalo nic jiného, než ho nehtem rozrýpat a vytahat škvírou v plexisklu po kouskách. A to přinášelo určitý problém - vyteklá pomerančová šťáva ulpívala na dřevěných přepážkách a na plexiskle. Ne že by ulepený labyrint gorilám vadil, ale on kvůli tomu stále voněl pomerančovou vůní. A to bylo na naše gorily moc.

A tak mezi Vánoci dostaly naše gorily pomerančovou nadílku naposledy. Shinda ještě předvedla, že je velice důvtipná gorilí dáma. Způsobně pomeranč provedla třemi patry labyrintu. Pak ztratila trpělivost a pomeranče vyšťourala. Prázdný, vyjedený labyrint se rozvoněl a to nevydržela Kamba s Mojou. Ty dvě, na které se co do plodů v labyrintu nikdy nedostalo, se začaly do jeho útrob vloupávat hrubou silou s představou, že když něco tak krásně a intenzivně voní, tak to určitě musí vydat další chutné pomeranče. Nevydalo. Ovšem hrubá gorilí síla je tak mocná, že jejím působením začalo praskat nejen masivní dřevo, ale i speciální plexisklo o tloušťce jeden centimetr. Mimochodem, frankfurtský labyrint, podle kterého jsme ty naše vyráběli, je zhotoven ze slabšího plexiskla a tamějším gorilám v pořádku slouží už několik let. Přítomné ošetřovatelky ihned první labyrint odmontovaly, ale už byl velice vážně poškozen. A když následujícího dne Kamba s Mojou zaútočily i na druhý labyrint, osud této gorilí hračky byl zpečetěn.

Takhle dopadly oba labyrinty po Kambině a Mojině "úpravě"

Hlavní ošetřovatel Marek rozhodl o okamžitém demontování, aby tento labyrint zachránil v co nejzachovalejším stavu. A tak gorily zase jednou přehrály míč na naši stranu hřiště. Teď máme labyrint pro změnu my s Markem a musíme se pokusit vyřešit nesnadný úkol, který nám gorily zadaly. Jak to udělat, aby labyrint odolal budoucím destruktivním útokům ze strany pomerančůchtivých lidoopů. Ale přece náš boj s gorilami nevzdáme! Dnes jsme si s Markem slíbili, že až náš labyrint lépe zajistíme, vrátíme ho gorilám do pavilonu zpět. Ale pro začátek s kedlubnami, aby na něj nebyly tak hr.

Schéma pomerančového labyrintu
autor: Radek Šofr
Spustit audio
Projekt Odhalení