Živa: Co chutná kormoránům?

12. listopad 2007

V nejnovějším čísle časopisu Živa se mimo jiné dozvíte, zda rybáři právem považují kormorány za své úhlavní nepřítele. Článek z Živy na toto téma doplňujeme rozhovorem s jedním z jeho spoluautorů.

Kormoráni to s lidmi nikdy neměli lehké. Jelikož se živí výhradně rybami, loví ve velkých hejnech a každý pták denně sežere asi půl kilogramu potravy, viděli v nich rybáři odedávna škůdce, které je třeba pronásledovat a hubit. Není proto divu, že se jim po celá staletí u nás nedařilo zahnízdit. Ještě v roce 1944 profesor Julius Komárek v knize Hubení škodlivé zvěře a ptactva napsal: "Nám nejbližší hnízdiště kormoránů jsou na Dunaji, kam se dostal z ústí řeky a rozšířil se po celém toku zakládaje si tu v pobřežních lesích kolonie hnízd. Odtud zalétá občas k nám, bohudíky jako vzácnost." Situace se změnila až s výstavbou přehrad ve druhé polovině 20. století. První větší hnízdní kolonie na našem území vznikla až v roce 1982 na Novomlýnských nádržích.

Podrobněji se tomuto tématu věnuje článek Kormorán velký v Čechách a jeho potrava na zimovišti v Praze autorů Jana Andresky, Martina Čecha a Štěpána Rusňáka. A jak titulek článku napovídá, dozvíte se v něm i odpověď na otázku, jaké ryby vlastně kormoráni loví, pokud si mohou vybírat ze širokého druhového spektra. Autoři zjistili, že nejpočetněji je v potravě pražských kormoránů zastoupen ježdík obecný a největší hmotnostní podíl připadá na plotici obecnou. V obou případech se jedná o druhy, které pro rybáře nejsou příliš atraktivní. Kormoráni přitom vůbec nelovili kapra, štiku nebo pstruha, přestože se ve Vltavě na zimovišti v Troji hojně vyskytují. Je však pravda, že jiná je situace v rybníkářských oblastech, kde chovný kapr představuje nejsnáze dostupnou kořist.

Článek vám nabízíme ve formátu pdf a přidáváme rozhovor s jeho spoluautorem, Ing. Janem Andreskou, Ph.D., z Katedry biologie a ekologické výchovy Pedagogické fakulty UK. Dozvíte se mimo jiné, proč by Jan Andreska nechtěl jíst ježdíky... Vyptával se Robert Tamchyna.

Logo

Kormoránům se věnoval i diskusní pořad Třetí dimenze 7. prosince 2006:

Živa 5/2007

Kromě kormoránů se aktuální číslo Živy věnuje například vlivu pesticidů z pálavských vinic na populaci motýlů nebo osudu dolního českého Labe (v článku Vojena Ložka). Pokračují seriály o molekule RNA, o anatomických ilustracích a o lesech a lesnictví ve střední Evropě. Rozsáhlý článek Jana Krekuleho se věnuje popularizační činnosti Bohumila Němce (1873-1966), který je znám nejen prací v oboru rostlinné anatomie a fyziologie, ale i svou činností politickou. Za první republiky působil jako poslanec a senátor, v roce 1935 dokonce kandidoval na prezidenta, avšak kandidaturu v předvečer voleb stáhl.

Převzato z Českého rozhlasu Leonardo

autor: Ondřej Vrtiška
Spustit audio

Více z pořadu