Zítra odlétáme na Sibiř

2. červenec 2002

Po několika měsících příprav začíná první etapa projektu Nová odysea: zítra odlétáme na Sibiř, abychom satelitními a pozemními vysílači označili tři černé čápy. Poté, co jsme zmapovali cesty čápů mezi Evropou a Afrikou, se tedy posouváme na východ s cílem zjistit, kudy a kam létají sibiřští čápi. A jestliže evropští čápi táhnoucí do Afriky se musejí vyhýbat Středozemnímu moři, v Asii je jiná překážka, a sice Himaláje. Neočekáváme, že by čápi letěli přes ně, nejspíš se jim vyhnou, ale kdo ví? Ještě větší hádanka je, kde budou zimovat. Možná v Indii, možná v Číně, ovšem vyloučit se nedá ani zimování v Africe.

V posledních letech jsme podnikli mnoho expedic, což ale neznamená, že by pro nás přípravy cesty na Sibiř byly zvlášť jednoduché. Opět má mimořádné zásluhy naše produkční Magdaléna Pilná - a s ní i nejširší okruh spolupracovníků Odyseje.

Co naši pětičlennou expedici na Sibiři čeká? Především problematická cesta do oblasti, kde mají čápi hnízdit (letíme do Krasnojarska, odtamtud se ovšem musíme přesunout asi pět set kilometrů na sever, do nedotčené tajgy). Na místě samém budou naši snahu o odchycení čápů bezpochyby komplikovat komáři. Na první pohled to může vypadat až směšně, ale je to tak. Vzduch v tajze je touto dobou zamlžen mračny komárů a muchniček a zasvěcení (například Pavlína Brzáková - viz rozhovor pod tímto příspěvkem) tvrdí, že je téměř nemožné cokoli v tajze dělat...

No, uvidíme. Couvnout už je pozdě.

FOTOGALERIE - Účastníci expedice

autor: Miroslav Bobek
Spustit audio