Zemřel profesor Jan Heller

17. leden 2008

15. ledna 2008 časně ráno, obklopen svými blízkými, zemřel po dlouhé a vysilující nemoci, které statečně čelil, emeritní profesor Evangelické teologické fakulty UK Jan Heller.

Pohřeb se bude konat v sobotu 26. 1. ve 14 hod. v evangelickém kostele u Salvátora (Salvátorská 1, Praha 1 - Staré Město).

Jan Heller se narodil v roce 1925 v Plzni, studoval filozofii a teologii v Praze a Basileji, od roku 1950 působil na tehdejší Komenského bohoslovecké fakultě nejprve jako lektor hebrejštiny, posléze jako docent religionistiky, od roku 1977 pak jako profesor Starého zákona. V letech 1966-1968 vyučoval jako hostující docent na Humboldtově univerzitě a Kirchliche Hochschule v Berlíně. Podílel se na vzniku Českého ekumenického překladu Bible, je autorem řady odborných prací jak z oboru religionistiky, v níž se zaměřoval na náboženství starověku, tak ze starozákonní biblistiky. Po svém emeritování v roce 1992 pokračoval ještě nějakou dobu ve výuce, mj. na Katolické teologické fakultě UK, věnoval se práci na obsáhlém Výkladovém slovníku biblických jmen (vyšel v Praze 2003) a činnosti popularizační.

Širší veřejnosti je znám jako autor neotřelých výkladů biblických textů, vydaných ve sbírkách Jak orat s čertem (2005), Stezka ve skalách (2006), Obtížné oddíly knih Mojžíšových (s M. Prudkým, 2006), a rozhlasových zamyšlení nad nedělními biblickými čteními k bohoslužbám (částečně vyšla tiskem: Znamení odkazující k nebi, 2007).

K uctění památky profesora Jana Hellera odvysílá Český rozhlas dvoudílný dokument o jeho životě s názvem Sonet velkého života. První díl uslyšíte 10. února a druhý 17. února v pořadu Prameny a proudy, který vysílá Český rozhlas 3 - Vltava v neděli od 16.00 do 16.30 hodin.

Rozhlasová zamyšlení Jana Hellera nad nedělními biblickými liturgickými texty najdete v rubrice Audiovýklad Bible na adrese www.rozhlas.cz/nabozenstvi/bible.

autoři: Jana Šustová , ETF
Spustit audio