Zelí pekingské, čínské a pakchoi

22. srpen 2005

Tentokrát vás seznámíme s rozdílem mezi pekingským a čínským zelím. Skoro všechny prodejny zeleniny nabízejí pevné oválné hlávky zelí pekingského pod nesprávným názvem "čínské".

Málokde se prodává skutečné zelí čínské, tedy hlávkové, se silnými listovými řapíky dosti podobnými řapíkatému mangoldu. Ty se upravují spíše jako chřest a čepele listů jako salát nebo špenát. Zelí pekingské je vyloženě salátová zelenina, zelí pakchoi - u nás jen výjimečně ke koupi - je přechodný druh mezi čínským a pekingským zelím.

Pekingské zelí

V polovině srpna je ještě poslední termín pro výsev obou zelenin pro podzimní sklizeň, neboť vegetační doba je pro oba druhy krátká: od výsevu osiva do sklizně zeleniny je třeba 50 až 70 dní pro čínské a 60 až 90 dní pro pekingské zelí. V obou případech můžeme zeleninu dopěstovat ještě před příchodem zimy i na volných záhonech. Po vzejití rostliny se čínské zelí protrhá na vzdálenost okolo 20 cm, pekingské na odstup kolem 30 cm. Řádky se osévají 25 cm vzájemně. V době růstu potřebujeme přiměřenou zálivku.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio

Více z pořadu