Zelenooký potkan – zatraceně drahý mazlíček

8. prosinec 2011

K odhalení evropské potkaní „havárie“ došlo v České republice, kde se mezi chovateli objevila zvířata se zeleně svítícíma očima. Šťastní majitelé zelenookých potkanů vedli na internetu nadšenou diskusi o chovatelské novince. Ta zaujala vědce a neunikla ani pracovníkům České inspekce životního prostředí, kteří mají u nás dozor nad geneticky modifikovanými organismy v popisu práce. O bližší informace jsme požádali tiskovou mluvčí České inspekce životního prostředí Ivanu Awwadovou.

Dostali jsme informaci a zároveň jsme poté zjistili i na internetu, že se mezi chovatelskou veřejností vyskytují tzv. zelenoocí potkani, kteří pocházejí z geneticky modifikovaných jedinců. Do jejich genetické informace je vložený gen pro zelený fluorescenční protein, který emituje zelené zbarvení. Samci i samice těchto potkanů mají výrazně zeleně zbarvené zorničky a při osvícení UV paprsky určité vlnové délky jim některé části těla, například tlapky, ocas nebo čenich, žlutozeleně až zeleně fluoreskují

Existují hypotézy o tom, jak se tito zeleně světélkující potkani mohli mezi chovatele dostat?
Jak se tito potkani dostali mezi české chovatele není zatím jasné, my celou věc ještě vyšetřujeme. Nelze ale vyloučit, že k nám byla tato zvířata dovezena ze zahraničí, ze zemí, kde nakládání s geneticky modifikovanými organismy není podřízeno tak přísné regulaci jako u nás.

Pod UV světlem září hlavně holé části těla bez chlupů - tlapka	 či ocas

Jaká je u nás zacházení s těmito organismy regulováno?
Podle evropské legislativy a platných českých zákonů patří tato zvířata mezi geneticky modifikované organismy a vztahují se na ně přísná regulační opatření. Tito potkani se smí chovat pouze se svolením Ministerstva životního prostředí. U nás se mohou chovat pouze ve speciálních chovných zařízeních při některých ústavech AV.

Jak se podařilo zjistit, že jsou tito potkani i mezi našimi chovateli?
Dostali jsme informace o tom, že se mezi chovateli vyskytují a začali jsme pátrat po internetu, kde z příspěvků na diskusních fórech bylo zřejmé, že je opravdu někteří chovatelé vlastní.

Pod UV světlem září hlavně holé části těla bez chlupů - tlapka	 či ocas

Jedná se o první geneticky modifikované živočichy, kteří se u nás objevili mimo laboratoře?
Nejsou první. Měli jsme před dvěma lety případ geneticky modifikovaných rybek druhu Dánio pruhované, které fluoreskovaly zeleně i červeně.

Vraťme se k potkanům se zeleně svítícíma očima – proč se vůbec taková genetická modifikace provádí?
Většinou se provádí v rámci lékařských výzkumů. Já se ještě vrátím k těm geneticky modifikovaným rybkám. Ty jsou využívány v rámci lékařských výzkumů, konkrétní výzkum může odhalit léčbu nebo i tvorbu nádorových onemocnění, degenerativních onemocnění sítnice nebo degenerativních onemocnění nervové soustavy. Samozřejmě slouží i jako indikátor znečištění, například vod.

Logo

Uprchlé, geneticky modifikované organismy – to zní trochu děsivě, jako ze science fiction. Mohou tito „zářící“ potkani představovat nějaké nebezpečí pro své okolí nebo pro chovatele?
Zelený potkan nepředstavuje pro své okolí žádné zvýšené riziko, jeho případný útěk mezi divoce žijící potkany by pravděpodobně skončil jeho smrtí. Ale my na to upozorňujeme v rámci principu preventivní opatrnosti, aby chovatele věděli o existenci tohoto zvířete, že jeho jakýkoliv prodej, distribuce, množení a šíření je nezákonné a že by se v takovém případě vystavili pokutě až do výše 5 milionů korun.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio

Více z pořadu