Ze života rozhlasových pracovníků

19. duben 2013

Dnešní výprava po archivních stopách připomene, že v Československém rozhlase, v jeho dnes už 90leté historii, pracovala velká řada vynikajících osobností. Byly to osobnosti nadané mnoha neobyčejnými tvůrčími schopnostmi – a jak se dnes pokusím dokázat – také mimořádným smyslem pro humor.

V druhé polovině 60. let vysílal Československý rozhlas po několik let pravidelný pořad, v němž se - pod názvem Sedmilháři– scházeli okolo mikrofonu skvělí vypravěči, kteří s kouzlem a lehkostí sdělovali posluchačům velké množství tu méně, tu více pravdivých a pravděpodobných historek. Duší setkání sedmilhářů byla skvělá redaktorka Dita Skálová, která zvala k mikrofonu osobnosti, jež se pak s posluchači dělily o své prožité, ale třeba jen slyšené, někdy i vymyšlené příběhy.V jednom případě - bylo to na jaře roku 1968 - však Dita Skálová zvolila poněkud jiný klíč k výběru vypravěčů.
Ale to už nám už paní Skálová z prvního záznamu na této stránce poví sama.

Na této stránce máme příležitost připomenout si jen několik historek z těch, které kdysi v onom vydání Sedmilhářů z jara 1968 zazněly. Jde o výběr, který odhalí lecos o zákulisí rozhlasu v oné době před pětačtyřiceti lety, především však o osobnostech vypravěčů, něco i době samé. Slovo má ten, koho paní Skálová jmenovala jako posledního, tedy Jiří Melíšek, tehdejší redaktor působící v oblasti rozhlasové zábavy.

Jiří Melíšek-2004

Jméno Věry Šťovíčkové-Heroldové mají pamětníci spojeno s jejími brilantními zahraničně politickými komentáři. Od roku 1960 působila jako zahraniční dopisovatelka rozhlasu pro africkou oblast. Její vyprávění nás proto také zavede na africký kontinent.

V.Šťovíčková-H.Orlický 60. léta.jpg

Doktorka Jaroslava Strejčková – nikdo z nás, kdo s ní kdy pracoval v jedné redakci, tedy v redakci rozhlasových her, jí neřekl jinak, nežli Vendulka Strejčková – patřila mezi nejuznávanější dramaturgy onoho specifického a jedinečného oboru, jímž je rozhlasová hra. Jak bylo řečeno v úvodu paní Skálovou – oblíbená témata vypravěčky Vendulky Strejčkové měla velmi často něco společného se světem zvířat.

Jaroslava Strejčková-1966

Vděčným tématem vyprávění byly také známé herecké osobnosti, s nimiž se rozhlasáci při práci často setkávali. Následující vzpomínku vypráví režisérka Veronika Matějová.

Veronika Matějová-1948

Další vypravěč onoho zvláštního vydání Sedmilhářů z jara roku 1968 nám přinese důkaz, že v dějinách rozhlasu byli i takoví vedoucí pracovníci, kteří měli smysl pro humor a kteří byli nadáni vypravěčským talentem. Poslední příhodu, kterou jsem jako malou připomínku dávné rozhlasové minulosti připravil, vypráví Rostislav Běhal, v oné době – tedy koncem 60. let minulého století - programový náměstek Československého rozhlasu.

Rostislav Běhal-2003
Spustit audio