Zdeněk Jirotka - vzpomínka na skvělého vypravěče

6. leden 2012

Všichni vyznavači humoru se mnou budou nepochybně souhlasit, ctitelé skvělého románu Saturnin pak zejména, že v těchto dnech je na místě vzpomenout báječného vypravěče, spisovatelé, skvělého „sedmilháře“ a rozhlasového redaktora Zdeňka Jirotku. Narodil se totiž 7. ledna 1911, tedy před 101 rokem.

Zdeněk Jirotka se narodil v Ostravě, kde také vystudoval stavební průmyslovou školu. Po skončení základní vojenské služby zůstal v armádě a do roku 1939 působil jako voják z povolání v hodnosti poručíka. První dva okupační roky pracoval na ministerstvu veřejných prací, pak se až do konce války věnoval spisovatelství. Od roku 1940 spolupracoval se Svobodnými (dnes Lidovými) novinami, kde byl po osvobození zaměstnán jako kmenový redaktor. V 50. až 70. letech působil v redakci humoristického časopisu Dikobraz a v Československém rozhlasu. Zde byl v letech 1953-56 vedoucím redakce zábavy, od roku 56 do roku 58 vedoucím redakce české a slovenské literatury a konečně letech 1958-62 pracoval v redakci A-Zet. Redaktorka Dita Skálová ho přizvala v roce 1965 jako jednoho hostů velmi oblíbeného pořadu Sedmilháři. Osvědčil se tak, že se stal kmenovým účastníkem skupiny vypravěčů.

Zdeněk Jirotka

Ze tří vydání Sedmilhářů si poslechneme ukázku Jirotkova vypravěčstí. V nejširší veřejnosti je dodnes znám především zásluhou svého humoristického románu Saturnin, který nejprve vyšel v podobě povídky Můj sluha Saturnin v Lidových novinách. Román pak vyšel v roce 1942 a od té doby pak ještě v dalších 15 vydáních v českém jazyce.

Spustit audio