Závod míru - 1964, 1967

14. květen 2013

Květnový čas býval u nás kdysi – kromě jiných pravidelných oslavných akcí – zasvěcen také jedné tehdy významné sportovní události –mezinárodnímu cyklistickému Závodu míru.

Konal se od roku 1948, nejprve jako závod mezi Prahou a Varšavou, později, od roku 1952, se do jeho organizování zapojili také soudruzi z NDR a Závod míru pendloval v různých letech v různém pořadí mezi Prahou, Varšavou a Berlínem.

Závod měl sice silný ideologický podtext, organizovaly ho také nejvýznamnější stranické deníky jmenovaných zemí, ale na druhou stranu měl nepochybně vysokou sportovní úroveň a těšil se mimořádnému zájmu veřejnosti. Rozhlasové přímé přenosy z průběhu a zejména z dojezdů jednotlivých etap patřily mezi nejposlouchanější pořady květnových dnů.

Od roku 1993 byl závod pořádán pouze v České republice, přestože některé etapy vedly po území Polska a Německa. V roce 2004 se část závodu uskutečnila na území Belgie. V roce 2005 se ovšem závod z finančních důvodů nekonal. Uskutečnil se pak pouze jediný ročník. V roce 2006 se jel přes území Rakouska a směřoval do Hannoveru. Od roku 2007 se závod už nekoná. Důvodem jeho definitivního zrušení byly finanční potíže.

Spustit audio