Září v pavilonu

23. září 2008

Září bývá docela rušný měsíc. Po návratu z dovolené čeká na všechny spousta práce, rozjíždějí se nové projekty, děti přinášejí ze škol i školek hromady požadavků a nic nelze odložit na dobu neurčitou. Před povinnostmi není úniku. A nikde to není lepší, dokonce ani v pražském gorilím pavilonu si na nedostatek událostí nemohou ošetřovatelé stěžovat.

Kijivu si uhnala střevní potíže. Marek Ždánský mi potvrdil, že její nevolnost, projevující se zvracením, průjmem a nechutenstvím, trvala naštěstí jen dva dny. Byla jí naordinována sucharová dieta a od úterý se už cítí lépe. Jednalo se zřejmě o nějakou virovou střevní chřipku, kterou mohla chytit od návštěvníků. Spolu s maminkou bohužel prodělal infekci i malý Tatu. Je kojen a patrně touto cestou se od matky nakazil - ale i on je už v pořádku.

Kijivu a Tatu

Shinda sice nemusí živořit na sucharech, ale i ona stále drží svou zeleninovou dietu a nijak zvlášť ji to netěší. Je potřeba zdůraznit, že opravdu hlady netrpí. Pravda, nedostává žádné ovoce, ale aby nežárlila na ostatní, když dostávají z ručky do ručky něco sladkého, byla jí rozšířena nabídka zeleniny. Jídelníček má pestrý, denně se na něm objeví až deset různých druhů. Ale i tak chodí k okénku a předvádí všelijaké cviky ve snaze vysloužit si sladkou odměnu. Musí být chudák zklamaná, když místo pamlsku dostane jako cenu útěchy jednu ředkvičku. Dieta ovšem slaví úspěch, Shinda už zhubla 6 kilogramů. Dietní opatření je nutné, i pár kilo nadváhy může být překážkou zabřeznutí, které bychom si pro ni všichni přáli. Pokud bude obezita jako příčina problému s reprodukcí odstraněna, může se přistoupit k dalším vyšetřením. Marek spolu s veterinářem zváží další možnosti.

Shinda zbodne na co přijde

Neuniklo vám rozbité okénko u přípravny. Moja si přinesla z venkovního výběhu kámen do vnitřní expozice a strefovala se do okénka, až se jí dílo podařilo. Marek okno prohlédl, a protože se mu závada nezdála nijak dramatická a neměla by bránit běžnému provozu, odložil opravu na jaro. Přece jen bude technicky náročnější. Pavilon ovšem i tak čeká uzavření na dobu neurčitou, patrně už příští týden. Bude se opravovat topení a podlaha v expozici a trvání prací nelze přesně odhadnout. Už aby byl říjen...

Áá hop...
autor: Zuzana Šmejkalová
Spustit audio
Projekt Odhalení